Σύμφωνα με νέα δεδομένα, σε άνθιση βρίσκεται η μαύρη αγορά των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι τα χρησιμοποιούν στα πάρτι με σκοπό τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Έγκυρες πηγές, μάλιστα, αποκαλύπτουν στοιχεία που δείχνουν ότι το λαθρεμπόριο των παράνομων φαρμάκων για τη ΣΔ έχει αυξηθεί απότομα μέσα στην τελευταία πενταετία, αφού η ζήτησή τους παρουσιάζει επίσης αύξηση.

Αυτήν τη στιγμή τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΣΔ αποτελούν το 90% των πλαστών σκευασμάτων που έχουν εντοπισθεί. Ο ειδικός ψυχοθεραπευτής σεξουαλικών διαταραχών, Raymond Francis, σε συνέντευξη που έδωσε σε έγκυρο βρετανικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι πολλοί από τους ασθενείς του χρησιμοποιούν αυτά τα χάπια ως μια δικλίδα ασφαλείας αναφορικά με τη σεξουαλική τους επίδοση.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι ασθενείς του είναι κάτω από 35 κα δεν διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις. Ο ίδιος πιστεύει ότι η εξάρτησή τους από το Viagra με σκοπό τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση οφείλεται σε έναν βαθμό στην πληθώρα των σεξουαλικών εικόνων με την οποία έρχονται σε επαφή εύκολα και άμεσα μέσω του διαδικτυακού πορνό. Τονίζει, δε, ότι ουδείς από τους ασθενείς του είχε κάποιο οργανικό θέμα που να δικαιολογούσε τη χρήση των φαρμάκων. Σταδιακά όμως αποκτάται μια ψυχολογική εξάρτηση από αυτό το φάρμακο που τους δίνει τη δυνατότητα να ζήσουν τη σεξουαλική εμπειρία σύμφωνα με τα μη ρεαλιστικά πρότυπα που προβάλλονται μέσω του πορνό.

Η ανδρική σεξουαλική επίδοση είναι ίσως ένα από τα τελευταία ταμπού της σύγχρονης κοινωνίας, αφού ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα ζήτημα άκρως εμπιστευτικό.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι κάποια από τα προϊόντα που κυκλοφορούν παράνομα, υποσχόμενα να βελτιώσουν την ανδρική σεξουαλική επίδοση, ακόμα κι αν προβάλλονται ως φυσικά και αθώα σκευάσματα με γεύση φρούτων, μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν τοξικά χημικά, όπως είναι το αρσενικό. Την ίδια στιγμή, πολλοί νέοι άνθρωποι μπορεί να λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα για να αντισταθμίσουν την κακή επίδραση του αλκοόλ κι άλλων φαρμάκων στην επίδοσή τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των επιχειρήσεων εντοπισμού των παράνομων σκευασμάτων, όταν η παράνομη αυτή αγορά πρωτοξεκίνησε, αποτελούταν από μεμονωμένα άτομα που ταξίδευαν μέχρι την Ινδία και γυρνούσαν με δύο βαλίτσες φάρμακα τα οποία πωλούσαν μέσω μιας πρόχειρης ιστοσελίδας. Σήμερα πια πρόκειται για οργανωμένο λαθρεμπόριο, το οποίο φαίνεται να επιφέρει μεγάλα κέρδη.

Καθώς το πρόβλημα έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια που προειδοποιεί τα άτομα να μην αγοράζουν δυνητικά επικίνδυνα σκευάσματα από παράνομους διαδικτυακούς παρόχους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr