Ένα άτομο που σκέφτεται να υποβληθεί σε βαζεκτομή συχνά ανησυχεί για το πώς η διαδικασία θα επηρεάσει τη ζωή του. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική ζωή ενός ατόμου μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί μετά από μια βαζεκτομή. Πολλοί άνθρωποι που υποβάλλονται στη διαδικασία αναφέρουν αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα και σεξουαλική ικανοποίηση. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να βιώνουν συνεχείς φόβους ή ανησυχίες σχετικά με τη βαζεκτομή. Μια μελέτη του 2018 σημείωσε την αποτελεσματικότητα της συμβουλευτικής στην αντιμετώπιση αυτών των φόβων και ανησυχιών.
Υπάρχουν πολλές φήμες γύρω από τη βαζεκτομή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ίδια τη διαδικασία, τους κινδύνους που εμπεριέχονται και τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει μια βαζεκτομή στη ζωή ενός ατόμου. Παρακάτω παρουσιάζονται μύθοι και αλήθειες που σχετίζονται με τις βαζεκτομές:
Μύθος: Ο άνδρας θα έχει μειωμένη σεξουαλική ορμή, χειρότερους οργασμούς ή στυτική δυσλειτουργία μετά από βαζεκτομή.
Αλήθεια: Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ισχύει το αντίθετο. Οι περισσότεροι άνδρες αναφέρουν ότι έχουν βελτιωμένη λίμπιντο και μπορεί επίσης να έχουν βελτιωμένες στύσεις και οργασμούς μετά τη διαδικασία.
Μύθος: Η αποθεραπεία διαρκεί πολύ.
Γεγονός: Οι περισσότεροι άνδρες που υποβάλλονται σε βαζεκτομή θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός 3 ημερών και να ξαναρχίσουν το σεξ και την άσκηση μέσα σε 1-2 εβδομάδες.
Μύθος: Ο άνδρας μπορεί να σταματήσει τις άλλες μορφές αντισύλληψης μόλις υποβληθεί στη διαδικασία.
Αλήθεια: Αν και η βαζεκτομή είναι η πιο αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδος, η ισχύς της δεν είναι άμεση. Ένα ζευγάρι θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους για αρκετούς μήνες μετά τη διαδικασία και μέχρι ο γιατρός να επιβεβαιώσει την απουσία σπέρματος στο σπέρμα.
Μύθος: Μόλις γίνει, η διαδικασία δεν είναι αναστρέψιμη.
Αλήθεια : Αν και ασυνήθιστο, ένα άτομο μπορεί να υποβληθεί σε αναστροφή βαζεκτομής εάν αλλάξει γνώμη σχετικά με την απόκτηση παιδιών στο μέλλον. Ωστόσο, το χειρουργείο αναστροφής ενδέχεται να αποτύχει, επομένως η βαζεκτομή πρέπει να επιλέγεται μόνο εάν ο άνδρας νιώθει σίγουρος ότι δεν θέλει περισσότερα παιδιά.
Οι βαζεκτομές έχουν επίσης χαμηλή συχνότητα τόσο βραχυπρόθεσμων όσο και μακροπρόθεσμων επιπλοκών και οι γιατροί γενικά θεωρούν τη διαδικασία ως ασφαλή και αποτελεσματική για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ενώ είναι συνήθως δυνατή η αναστροφή μιας βαζεκτομής, ο άνδρας θα πρέπει να εξετάσει αυτή την επιλογή μόνο εάν αισθάνεται σίγουρος ότι δεν θέλει να τεκνοποιήσει στο μέλλον.