Mια νέα γαλλική μελέτη επιβεβαιώνει ότι o ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Οι αναλύσεις έχουν δείξει 100% γενετική συσχέτιση ανάμεσα στον τύπον του ιού που εντοπίστηκε στον άνδρα που προσβλήθηκε στη Βραζιλία και στη γυναίκα που δεν είχε ταξιδέψει ποτέ σε χώρα με έξαρση της επιδημίας, αλλά είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον προσβεβλημένο άνδρα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The New England Journal of Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιός Ζίκα είναι μέλος του γένους των φλαβοϊών (Flavivirus), που μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στον άνθρωπο από τα κουνούπια του γένους αηδής (Aedes).

Αν και η λοίμωξη από τον ιό συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα, μπορεί να ευθύνεται για σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές, ιδιαίτερα στα έμβρυα που κυοφορούν γυναίκες που προσβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Κάποιες ενδείξεις για την πιθανή μετάδοση του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής έχουν ήδη αναφερθεί.

Για πρώτη φορά, γάλλοι επιστήμονες αποφασίζουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω, στην καλλιέργεια του ιού που προσέβαλε δυο άτομα, τα οποία αναζήτησαν βοήθεια με την υποψία λοίμωξης από Ζίκα. Οι ερευνητές έλαβαν δείγμα ούρων, αίματος και σιέλου από άνδρα που είχε προσβληθεί από τον ιό σε ταξίδι του στη Βραζιλία. Τα ίδια δείγματα λήφθηκαν και από την, επίσης ασθενή, σεξουαλική του σύντροφο, η οποία ωστόσο δεν είχε ταξιδέψει σε επικίνδυνη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ ο ιός ανιχνεύτηκε στα ούρα και το σίελο της γυναίκας, απουσίαζε από το αίμα και το σίελο του άνδρα δείχνοντας ότι η μετάδοση δε θα μπορούσε να έχει γίνει από αυτές τις οδούς. Στη συνέχεια οι ερευνητής εξέτασαν το σπέρμα του άνδρα και βρήκαν υψηλό ιϊκό φορτίο στις 15 ημέρες και στις τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή του απ΄ τη Βραζιλία.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δείγμα σίελου από τη γυναίκα κι ένα δείγμα σπέρματος από τον άνδρα για να χαρτογραφήσουν τη γενετική αλληλουχία του ιού σε κάθε περίπτωση. Η εξέταση αποκάλυψε 100% συσχέτιση των δυο ακολουθιών. Με εξαίρεση 4 μεταλλάξεις, όλες συνώνυμες, οι αλληλουχίες των νουκλεοτιδίων και στις δυο περιπτώσεις κωδικοποιούσαν τον ίδιο τύπο ιού.

Οι γάλλοι επιστήμονες λοιπόν με τη χρήση της μοριακής ανάλυσης κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι ο ιός Ζίκα μεταδίδεται και μέσω της σεξουαλικής επαφής και μάλιστα αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όταν γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις στους ασθενείς, καθώς ο ιός παραμένει στο σπέρμα αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Η περίοδος για την οποία ο άνδρας θα πρέπει να χρησιμοποίει προφυλακτικό ακόμα και για το στοματικό σεξ, μένει να καθοριστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης