Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει μια δημοφιλής μέθοδος κατανάλωσης νικοτίνης τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων. Σχεδιασμένα να μοιάζουν με κανονικά τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ηλεκτρονικές συσκευές που περιέχουν ή δέχονται ένα διάλυμα το οποίο περιέχει νικοτίνη και άλλα αρωματικά συστατικά. Το διάλυμα αυτό μετατρέπεται σε ατμό όταν ο χρήστης ενεργοποιεί την συσκευή και εισπνέει, εξ ου και η ονομασία «άτμισμα».

Το άτμισμα έχει προωθηθεί ως μια λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική του καπνίσματος, όμως σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμφωνούν ότι πιθανόν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Από τη στιγμή που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχετικά καινούρια στην παγκόσμια αγορά και διαφοροποιούνται συνεχώς, δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις για να επιβεβαιώσουν ή να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς περί  ασφάλειας τους σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα το κάπνισμα έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα και στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) καθώς ευθύνεται για τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών και βλάπτει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην στυτική λειτουργία δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα. Παρόλα αυτά, οι πρώιμες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ενδοθήλιο, δηλαδή βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτές οι βλάβες με την σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε ενδοθηλιακές διαταραχές, οι οποίες είναι μηχανισμός πρόκλησης στυτικής δυσλειτουργίας.

Για να εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις του ατμίσματος στην στυτική λειτουργία, οι ερευνητές κατάρτισαν μια λεπτομερή ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας πάνω στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και την στυτική λειτουργία, τις αγγειακές βλάβες και/ή τις βλάβες του ενδοθηλίου. Εντοπίστηκαν και εξετάστηκαν πάνω από 40 επιστημονικές εκδόσεις.

Συνολικά αυτές οι δημοσιεύσεις ρίχνουν φως στο πως το άτμισμα επηρεάζει τον οργανισμό. Αρχικά, πολλαπλές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων προκαλεί φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στους ενδοθηλιακούς ιστούς του σώματος. Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία ελευθέρων ριζών και αντιοξειδωτικών στον οργανισμό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών του ενδοθηλίου και κατά συνέπεια, στυτικής δυσλειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα πρόσθετα γεύσης που περιέχονται σε πολλά διαλύματα που προορίζονται για χρήση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μειώνουν την βιοδιαθεσιμότητα των οξειδίων του αζώτου στον οργανισμό, κάτι που επίσης αποτελεί χαρακτηριστικό της διαταραχής του ενδοθηλίου. Τέλος, η έκθεση στη νικοτίνη των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αυξήσει τον τόνο του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, να συσφίξει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσει την ροή του αίματος στο πέος, συνεισφέροντας έτσι στην πιθανή εκδήλωση συμπτωμάτων στυτικής δυσλειτουργίας.

Εν κατακλείδι, οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να αποφανθούν πάνω στον πιθανό συσχετισμό ατμίσματος και ΣΔ. Παρόλα αυτά, οι μέχρι τώρα ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το άτμισμα δυνητικά μπορεί να παίζει ρόλο στην εμφάνιση ΣΔ, συνεπώς συστήνεται προσοχή στους χρήστες παρόμοιων συσκευών.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης