Τις περισσότερες φορές η θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Υπάρχουν όμως αρκετές εναλλακτικές που θα βοηθήσουν τον άνδρα να ανακτήσει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.
Η πρώτη συμβουλή των ειδικών για να απολαύσει σύντομα και πάλι ο άνδρας τη σεξουαλική δραστηριότητα, είναι η σωστή διαχείριση των προσδοκιών. Ο πειραματισμός με μη σεξουαλικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη σωματική οικειότητα του ζευγαριού, όπως είναι το αγκάλιασμα ή το χάδι, βοηθούν στη μείωση του άγχους σχετικά με τη σεξουαλική επίδοση κατά τη διάρκεια της υποβολής του άνδρα στη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Πολλά ζευγάρια στη φάση αυτή είναι ικανοποιημένα με τη μη σεξουαλική οικειότητα, ενώ άλλα ανακαλύπτουν νέους τρόπους σεξουαλικής έκφρασης και ικανοποίησης, όπως είναι το αισθησιακό μασάζ,νέο ιτρόποι αγγίγματος των ερωτογενών ζωνών, καθώς και η χρήση ερωτικών βοηθημάτων ή βίντεο.
Επίσης ένας ειδικός σύμβουλος μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση και συμβουλές. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η επικοινωνία των δύο συντρόφων. Η καλή επικοινωνία μπορει να οδηγήσει σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση βοηθώντας και τους δύο συντρόφους να αντιμετωπίσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους.
Κάποιοι άνδρες μπορεί να χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο μέχρι να διεγερθούν, χρόνο που είναι σημαντικό να δίνουν στον εαυτό τους και στην/στον σύντροφό τους. Χρειάζεται περισσότερος ερεθισμός τόσο σε σωματικό όσο και σε φαντασιακό επίπεδο και το ζευγάρι θα χρειαστεί να αναθεωρήσει τη σεξουαλική του πρακτική. Η ενίσχυση των προκαταρτικών και η διερεύνηση νέων τρόπων διέγερσης θα μπορούσε να ιδωθεί και ως ένας τρόπος ανανέωσης της σχέσης.
Ορισμένοι άνδρες ωστόσο εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία και δεν καταφέρνουν να έχουν και να διατηρήσουν μια στύση ικανή για συνουσία χωρίς να λάβουν θεραπεία. Εδώ ο εδικός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή σε μορφή δισκίου, κρέμας ή ένεσης, ή να προτείνει τη χρήση αντλίας κενού. Όταν οι άλλες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές υπάρχει η λύση του χειρουργείου πεϊκής πρόθεσης.
Παράλληλα έκτος από τη στυτική δυσλειτουργία μια άλλη συχνή παρενέργεια της θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη που επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών είναι η ακράτειαουρών. Η χρήση ενός δακτυλίου τάσης στη βάση του πέους μπορει να μειώσει τον κινδυνο ακράτειας.
Επίσης σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη εχει σαν αποτέλεσμα ο άνδρας να εχει στύση και οργασμό αλλά να μην εχει εκσπερμάτιση καθώς δεν θα μπορεί πλέον να παράγει σπέρμα. Οι σύμβουλοι σεξουαλικών διαταραχών διαβεβαιώνουν ότι ένας«στεγνός οργασμός» μπορεί να μην υστερεί σε όρους απόλαυσης.
Σημαντικές αλλαγές θα παρατηρούν στη σεξουαλική τους απόλαυση οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες. Συχνά άνδρες που απολάμβαναν από τη διείσδυση του πέους τους μπορούν να δοκιμάσουν να αλλάξουν τη σεξουαλική τους πρακτική και να δέχονται τη διείσδυση καθώς ενδέχεται να είναι πολύ δύσκολο να απολαύσουν από τη σεξουαλική επαφή χωρίςπλήρη στύση. Από τη άλλη ένας άνδρας που συνήθως δέχεται διείσδυση, αν υποβληθεί σε προστατεκτομή, μπορεί να παρατηρήσει μείωση στην αίσθηση ευχαρίστησης καθώς απουσιάζει ο προστάτης αδένας που συμβάλει σημαντικά σε αυτή.
Ιδιαίτερα για τουςάνδρες που δεν βρίσκονται σε σταθερή σχέση οι εδικοί τονίζουν ότι οι αλλαγές στη σεξουαλικότητα μπορούν να δημιουργήσουν άγχος στο να προχωρήσουν σε μια σεξουαλική σχέση. Είναι σημαντικό ο άνδρας να δώσει χρόνο στον εαυτό του να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί τη νέα του σεξουαλικότητα και μετά να ξεκινήσει μια νέα σχέση.
Σε γενικες γραμμές οι ειδικοί συστήνουν να δοθεί χρόνος στο σώμα να ξεκουραστεί τόσο από τον καρκίνο όσο και από τη θεραπεία. Ο άνδρας είναι κάλο να φροντίσει τον τρόπο ζωής του, να είναι δραστήριος, να τρέφεται σωστά και να ξεκουράζεται επαρκώς. Σταδιακά το σεξουαλικό ενδιαφέρον θα επανέλθει. Παράλληλα η ανοικτή συζήτηση με τον σύντροφο είναι απαραίτητη ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση των προσδοκιών και των ανησυχιών και από τις δύο πλευρές.