Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νευρικές βλάβες παίζουν σημαντικό ρόλο στη Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ). Οι ερευνητές μελέτησαν 90 άνδρες, μέσης ηλικίας 54 ετών. Για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της στυτικής λειτουργίας τους δόθηκαν ερωτηματολόγια και παράλληλα οι ειδικοί εξέτασαν αν αυτοί οι άνδρες έχουν υποστεί κάποια νευρική βλάβη. Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 69% των ατόμων με σεξουαλικά προβλήματα είχαν νευρική βλάβη, κυρίως βλάβες των περιφερικών νεύρων.

Οι άνδρες που παρουσίασαν περισσότερα σημάδια νευρικής βλάβης ανέφεραν επίσης πιο σοβαρά συμπτώματα ΣΔ και ανικανότητας.

Ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να δώσουν στους γιατρούς κάποιες πολύτιμες πληροφορίες, παρόλα αυτά πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή, επισημαίνει ο Tobias S. Kohler, MD, MPH επίκουρος καθηγητής ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής του Ιλινόις. Η παρούσα, μικρή, μελέτη δείχνει όντως έναν συσχετισμό, κάτι όμως που απέχει πολύ από το να αποδείξει πως είναι όντως ένα αίτιο εμφάνισης ΣΔ.

Ίσως φαίνεται ένας δυνητικός παράγοντας κινδύνου, αλλά από την στιγμή που δεν αποκλείστηκαν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου, δεν μπορεί να υποστηριχτεί ξεκάθαρα ότι η βλάβη των νεύρων προκαλεί ΣΔ. Νευρικές βλάβες μπορεί να δημιουργήσουν αρκετά ιατρικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη, που θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τη ΣΔ), οπότε η αποφυγή τους είναι αρκετά δύσκολη.

Για να προστατέψετε τον εαυτό σας, ειδικοί προτείνουν να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: καθημερινή άσκηση, σωστή διατροφή και έλεγχος του σωματικού σας βάρους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr