Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Είναι φυσιολογικό να αλλάξει η περίοδος μετά την πρώτη επαφή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεωργία: Γεια σας! Είμαι 18 χρονών και πριν δύο εβδομάδες ολοκλήρωσα με το αγόρι μου. Για 2-3 μέρες μετά την πράξη είχα αρκετό αίμα. Τώρα περιμένω περίοδο και έχω δύο μέρες καθυστέρηση. Είναι φυσιολογικό να αλλάξει η περίοδος μου μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή; Και πόσο μπορεί να καθυστερήσει χωρίς να υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης;

Αγαπητή Γεωργία,

Στο ερώτημά σου δεν αναφέρεις αν χρησιμοποιήσατε κάποια μέθοδο αντισύλληψης π.χ. προφυλακτικό και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτεις (δηλαδή ότι η επαφή έγινε πριν δύο εβδομάδες και τώρα έχεις καθυστέρηση) υπάρχει πιθανότητα η επαφή να ήταν κοντά στις γόνιμες ημέρες σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα σου συνιστούσα να κάνεις μία ειδική εξέταση αίματος που λέγεται β-χοριακή γοναδοτροφίνη, η οποία γίνεται σε ένα οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο της γειτονιάς σου, ανεξάρτητα από το αν έχεις φάει κάτι πριν ή όχι. Όταν θα έχεις το αποτέλεσμα της εξέτασης στα χέρια σου καλό θα είναι να επισκεφτείς έναν Γυναικολόγο, να σε εξετάσει γυναικολογικά, να κάνει τον απαραίτητο διακολπικό υπέρηχο και Doppler μήτρας και ωοθηκών και να κάνεις το πρώτο σου test Pap. Ο Γυναικολόγος αφού ολοκληρώσει την εξέταση και συμπληρώσει το ιατρικό σου ιστορικό, μπορεί να συζητήσει μαζί σου για το θέμα της αντισύλληψης και των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης