Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα το χάπι της επόμενης μέρας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάρα: Καλησπέρα Γιατρέ, Θα ήθελα να με ενημερώσετε σας παρακαλώ…Είμαι στην τελευταία ημέρα της περιόδου μου και είχα ένα ατύχημα με τον σύντροφο μου με αποτέλεσμα να τελειώσει στον κόλπο μου. Έχω ήδη πάρει το χάπι της επόμενης μέρας 3 φορές στη ζωή μου αρκετά παλιότερα και επειδή γενικά ξέρω πως δεν πρέπει να καταναλώνεται αλόγιστα θα ήθελα τη γνώμη σας εάν πρέπει να το πάρω ξανά σ’ αυτήν την περίπτωση κι αν ισχύει όντως η φήμη ότι μπορεί να προκαλέσει στειρότητα (σε περίπτωση που ληφθεί πάνω από 3-4 φορές καθώς λέγεται). Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Αγαπητή Μάρα,

Στην ερώτησή σας δεν αναφέρετε πόσες ημέρες είναι ο κύκλος σας, ούτε πόσες ημέρες διαρκεί η περίοδός σας. Χωρίς τα στοιχεία αυτά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν η ημέρα που είχατε ελεύθερη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, ανήκει στις γόνιμες ημέρες σας και αν θα πρέπει να λάβετε το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης μέσα στο ενδεδειγμένο χρονικό πλαίσιο λήψης του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συστηματικά γιατί μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως. Πρέπει να λαμβάνεται μετά από συνεννόηση με τον Γυναικολόγο και σε περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών να μπορεί η γυναίκα που το έλαβε να τον επισκεφτεί άμεσα προκειμένου να την κατευθύνει ανάλογα.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης