Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μπορώ να έρθω σε οργασμό μετά από εμβρυομεταφορά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειρήνη: Γιατρέ καλησπέρα, έχω κάνει εμβρυομεταφορά πριν από 10 μέρες και θα ήθελα να μου πείτε αν επιτρέπεται σε αυτή τη φάση ο οργασμός χωρίς τη σεξουαλική επαφή φυσικά (οι οδηγίες λένε ότι απαγορεύεται)δεν διευκρινίζει όμως θέματα αυνανισμού, παιχνιδιών κλπ. Ευχαριστώ.

Αγαπητή Ειρήνη,

Το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες προκαλούν συστολές της μήτρας και διαστολή του τραχήλου και αυτός μάλλον είναι ο λόγος που σας έχουν συστήσει να αποφύγετε τις ελεύθερες σεξουαλικές επαφές. Ο οργασμός επάγει τις συσπάσεις της μήτρας και πιθανόν να αποβάλλεται περιεχόμενο της ενδομητρικής κοιλότητας. Λογικά, ανάμεσα στα φάρμακα τα οποία λαμβάνετε τώρα συμπεριλαμβάνονται φάρμακα με την ακριβώς αντίθετη δράση, δηλαδή την χαλάρωση της μήτρας για την αποφυγή των συστολών. Είναι αντιφατικό λοιπόν να παίρνετε φάρμακα από την μία και από την άλλη να προκαλείτε το αντίθετο αποτέλεσμα. Θα σας συνιστούσα λοιπόν να περιμένετε να ευοδωθεί το αποτέλεσμα της εμβρυομεταφοράς σε μία ανεπίπλεκτη κύηση και να μην παρακούσετε τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με εκτίμηση,

Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης