Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Ποια η κατάλληλη ηλικία να γίνεται το εμβόλιο για τον ιό HPV;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διονύσης: Σε τι ηλικία πρέπει να γίνεται το εμβόλιο για τον ιό HPV; Πρέπει να το κάνουν και οι άντρες ή μόνο οι γυναίκες; Εάν μία γυναίκα είναι 28 χρονών, σεξουαλικά ενεργή, έχει νόημα να το κάνει τώρα; Αν όχι, μπορεί να κάνει κάποια άλλη ενέργεια να προφυλαχτεί από τον ιό; Ευχαριστώ.

Αγαπητέ,

Πρακτικά, μπορεί να το κάνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Επειδή όμως το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί μέχρι την ηλικία των 29 ετών, συστήνεται ως όριο αυτή η ηλικία. Είμαι σίγουρος ότι στο άμεσο μέλλον το όριο αυτό θα αυξηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορούν να το κάνουν και άντρες και γυναίκες, αλλά στις γυναίκες έχει μεγαλύτερη αξία. Πριν το κάνει μια γυναίκα, θα πρέπει να κάνει ανίχνευση και τυποποίηση του ιού, δηλαδή αν έχει τον ιό και ποιόν τύπο, γιατί αν είναι έτσι, ο εμβολιασμός – με τις κρατούσες γνώσεις- θα είναι άχρηστος.

Το σημαντικότερο πάντως είναι μια γυναίκα να μην ξεχνά να κάνει το ΠΑΠ-τεστ της κάθε έξη μήνες.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Το κείμενο υπογράφει ο Dr Ιωάννης ΑΠ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης