Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Σε τι γιατρό να πάω την κόρη μου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κώστας: Η κόρη μου είναι οκτώ ετών. Το ένα στήθος της είναι πιο χαμηλό από το άλλο. Δεν έχει σκολίωση. Σε τι άλλο γιατρό να πάω;

Αγαπητέ Κώστα,

Σε καμία γυναίκα ή έφηβη τα στήθη δεν είναι απολύτως συμμετρικά. Το γεγονός ότι η κόρη σας αρχίζει από την ηλικία των 8 ετών και αναπτύσσει τους δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου είναι ένα σημάδι ότι εισέρχεται στην εφηβεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλό θα ήταν σε πρώτη φάση να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας, που θα συνεκτιμήσει την υπόλοιπη ανάπτυξη της κόρης σας πχ ύψος, βάρος, λοιπά δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου. Η ηλικία της μητέρας στην οποία εμφανίστηκε η πρώτη της περίοδος είναι ενδεικτική για την ηλικία στην οποία θα περιμένετε να δείτε και την εμμηναρχή της κόρης σας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι με την εμφάνιση της περιόδου, σταματά η περαιτέρω ανάπτυξη της εφήβου καλό θα ήταν να εκτιμήσει ο παιδίατρός σας την πιθανότητα να εισέρχεται η κόρη σας σε πρώιμη εμμηναρχή και αν ναι, να σας παραπέμψει σε έναν γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα εφηβικής γυναικολογίας. Ο γυναικολόγος αυτός αφού εξετάσει κλινικά την κόρη σας, συμπληρώσει το απαραίτητο ιατρικό ιστορικό θα προχωρήσει στον απαραίτητο ορμονολογικό έλεγχο και θα σας απαντήσει με σαφήνεια στο αν η κόρη σας χρήζει κάποιας θεραπείας ή όχι.

Το μέγεθος του στήθους από μόνο του δεν συνιστά κάτι το παθολογικό. Στην περίπτωση όμως που η διαφορά του μεγέθους ή της θέσης φέρνει σε δύσκολη θέση την κόρη σας, μπορεί να αποκατασταθεί σε δεύτερο χρόνο από έναν πλαστικό χειρουργό αλλά μετά την ηλικία των 18 ετών όπου θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή της.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης