Οι άνδρες που αναφέρουν ξηρούς οργασμούς συνήθως φτάνουν σε οργασμό χωρίς όμως την παρουσία σπέρματος. Αυτή η απουσία υγρών καθιστά τον οργασμό «ξηρό».

Συνήθως οι ξηροί οργασμοί δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς οι άνδρες βιώνουν πλήρη ικανοποίηση κατά την κλιμάκωση. Παρόλα αυτά, οι ξηροί οργασμοί μπορούν να αποτελούν πρόβλημα για τους άνδρες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά.

Οι ξηροί οργασμοί μπορεί να οφείλονται σε μια σειρά από αίτια.

Κάποιες φορές ένας άνδρας έχει αρκετούς οργασμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην αρχή εκσπερματίζει κανονικά, στην συνέχεια όμως το σπέρμα αρχίζει και μειώνεται. Ουσιαστικά δηλαδή «ξεμένει» από σπέρμα, αυτό όμως είναι προσωρινό και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Μέσα σε 24 ώρες περίπου, ο οργανισμός αναπληρώνει το απόθεμα σπέρματος. Αυτό τείνει να συμβαίνει πιο συχνά στους νεότερους άνδρες που έχουν μικρότερους χρόνους εκσπερμάτισης και δεν χρειάζονται πολύ χρόνο μετά τον οργασμό για να διεγερθούν ξανά και να εκσπερματίσουν εκ νέου.

Οι ξηροί οργασμοί μπορεί να συμβούν επίσης μετά από μια επέμβαση όπως η ριζική προστατεκτομή (αφαίρεση του προστάτη αδένα) και η κυστεοπροστατεκτομή (αφαίρεση του προστάτη αδένα και της ουροδόχου κύστης). Σε αυτές τις επεμβάσεις τα όργανα που παράγουν το σπερματικό υγρό αφαιρούνται πλήρως (προστάτης, σπερματοδόχες κύστες, κ.α.)

Κατά παρόμοιο τρόπο, οι παρεμβάσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ), μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ξηρά εκσπερμάτιση. Σε αυτά τα περιστατικά οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν παλίνδρομη εκσπερμάτιση, μια κατάσταση κατά την οποία το σπέρμα γυρίζει στην ουροδόχο κύστη αντί να εκκριθεί από το πέος. Στη συνέχεια το σπέρμα απομακρύνεται από τον οργανισμό μέσω της ούρησης.
Άλλα αίτια του ξηρού οργασμού μπορεί να είναι:

  • Ακτινοθεραπεία.
  • Βλάβη των νεύρων από σακχαρώδη διαβήτη ή σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Ψυχιατρικά φάρμακα και φάρμακα για την υπέρταση ή/και την καλοήθη
  • υπερπλασία του προστάτη.
  • Τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη.
  • Απόφραξη εκσπερματιστικών πόρων.
  • Υπογοναδισμός (χαμηλή τεστοστερόνη).

Αν και οι ξηροί οργασμοί συνήθως δεν είναι επιβλαβείς, οι άνθρωποι που τους βιώνουν θα πρέπει να δουν τον ανδρολόγο τους αν τους προκαλούν δυσφορία. Αν το πρόβλημα οφείλεται σε παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής, η ρύθμιση της δοσολογία ή η αλλαγή του φαρμάκου μπορούν να βοηθήσουν.

Οι άνδρες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά θα πρέπει να μιλήσουν με ειδικό γονιμότητας.
Αν και η σύλληψη μέσω σεξουαλικής επαφής μπορεί να μην είναι εφικτή, υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης σπέρματος. Στην συνέχεια το σπέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την γονιμοποίηση ωραρίου και το έμβρυο που προκύπτει μπορεί να τοποθετηθεί στη μήτρα της μητέρας.

Κάποιοι άνδρες με ξηρούς οργασμούς εκσπερματίζουν μικρές ποσότητες σπέρματος, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται προφυλακτικό για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και φυσικά την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης