Πολλοί άνδρες έχουν μεμονωμένα επεισόδια κατά τα οποία δεν καταφέρνουν να έχουν στύση ικανή για συνουσία. Όταν όμως τα επεισόδια αυτά γίνονται επαναλαμβανόμενα, τότε συνήθως απευθύνονται σε ειδικό για να επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη ξέρουν. Η επίσημη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ), ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία, καθώς έπειτα από αυτή ο άνδρας καλείται να διαχειριστεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Με τη βοήθεια του ιατρού ο άνδρας θα κάνει οκτώ σημαντικά βήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη στυτική του δυσλειτουργία. Αυτά είναι:

• Ο αποκλεισμός ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που προκαλεί τη ΣΔ, όπως είναι για παράδειγμα τα καρδιοαγγειακά προβλήματα και ο διαβήτης. Η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία συστήνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση για τον αποκλεισμό ενός τέτοιου προβλήματος. Το θετικό είναι ότι πολύ συχνά η ΣΔ οδηγεί στη διάγνωση και την αντιμετώπιση μιας σοβαρής κατάστασης που μπορεί να είναι απειλητική ακόμα και για τη ζωή.

• Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Πολύ συχνά ο ιατρός μπορεί να προτείνει την απώλεια βάρους ως πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της ΣΔ. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσουν. Ο στόχος είναι ο άνδρας να ασκείται με μέτρια ένταση για τουλάχιστον 200 λεπτά την εβδομάδα.

• Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής που θα βοηθήσει στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Οι ειδικοί συστήνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη, προϊόντα ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Παράλληλα, τονίζουν την απαραίτητη προσοχή στο ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η πρόσληψη των θερμίδων να μην ξεπερνά την καύση, το οποίο μεταφράζεται σε ελεγχόμενες μερίδες και σε αποφυγή ροφημάτων πλούσιων σε ζάχαρη.

• Η επικοινωνία με τη σύντροφο και η συμμετοχή της στη θεραπεία. Είναι ωφέλιμο για τον ίδιο αλλά και για τη σχέση, ο άνδρας να αφήσει χώρο στη σύντροφό του, ώστε να ενημερωθεί, να συμμετέχει και να τον υποστηρίξει στην πορεία της θεραπείας. Παράλληλα, είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να μιλούν ανοικτά και ειλικρινά για το τι αισθάνονται, ώστε να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση και να ανακτήσουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

• Η διακοπή του καπνίσματος. Οι άνδρες που καπνίζουν έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ΣΔ . Η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει στένωση των αγγείων και να εμποδίσει την καλή ροή του αίματος προς το πέος, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη στύσης. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να καταστήσει το πρόβλημα αναστρέψιμο.

• Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει θεραπεία με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η σιλδεναφίλη (Viagra), η τανταλαφίλη (Cialis), η βαρδεναφίλη (Levitra, Staxyn) και η αβαναφίλη (Stendra). Λειτουργούν χαλαρώνοντας τους μυς κι επιτρέπουν την αυξημένη ροή του αίματος στο πέος προκαλώντας στύση.

• Η πρόσληψη βιταμινών. Έχει βρεθεί μια συσχέτιση ανάμεσα στην ανεπάρκεια των Β12 και D με τη ΣΔ. Η λήψη συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει τόσο τη ΣΔ όσο και τη γενική υγεία του άνδρα.

• Η συμβουλευτική. Το άγχος που συνδέεται με τη διάγνωση είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει τη ΣΔ. Η συμβουλευτική ενδέχεται να είναι πολύ ωφέλιμη όχι μόνο για τον άνδρα αλλά και για το ζευγάρι. Ο άνδρας μπορεί να ζητήσει από τον ιατρό του να τον παραπέμψει σε ειδικό σύμβουλο.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr