Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη αδένα, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη στους άνδρες. Ο ρόλος του προστάτη είναι να εκκρίνει ένα υγρό το οποίο, μαζί με τα σπερματοζωάρια, αποτελεί το σπέρμα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προστατίτιδας, ένας εκ των οποίων είναι η χρόνια προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους (ΧΠ/ΣΧΠΑ). Ο συγκεκριμένος τύπος είναι ο πιο συχνός και επηρεάζει κατά κύριο λόγο άνδρες νεαρής και μέσης ηλικίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαντάται και σε άλλες ηλικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΧΠ/ΣΧΠΑ μπορεί να ταξινομηθεί σε φλεγμονώδη και μη φλεγμονώδη.

Στις περιπτώσεις φλεγμονώδους ΧΠ/ΣΧΠΑ τα ούρα, το σπέρμα και το προστατικό υγρό παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό λευκοκυττάρων, όχι όμως βακτηρίων.

Όταν η ΧΠ/ΣΧΠΑ είναι μη φλεγμονώδης, στα προαναφερθέντα υγρά δεν ανευρίσκονται λευκοκύτταρα ή βακτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπτώματα

Οι άνδρες με ΧΠ/ΣΧΠΑ παρουσιάζουν χρόνια ενόχληση ή πόνο στην βουβωνική χώρα, τα γεννητικά όργανα, το περίνεο (η περιοχή μεταξύ πρωκτού και γεννητικών οργάνων) ή την κύστη.

Μπορεί επίσης να εμφανίζουν πόνο κατά την ούρηση ή/και την εκσπερμάτιση και πολλοί έχουν έντονο άγχος λόγω της πάθησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα όλοι οι ασθενείς με ΧΠ/ΣΧΠΑ και επίσης πολύ συχνά τα συμπτώματα είναι παροδικά χωρίς προφανή αιτία.

Διάγνωση

Η ΧΠ/ΣΧΠΑ είναι μια δύσκολη στην διάγνωση πάθηση καθώς τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με άλλες παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ΧΠ/ΣΧΠΑ δεν σχετίζεται με τον προστάτη αλλά αντιθέτως προκαλείται από την καταπόνηση των μυών του πυελικού εδάφους.

Οι πάσχοντες άνδρες συνήθως εξετάζονται μέσω του ορθού, μια εξέταση που επιτρέπει στον γιατρό να εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες ή αλλοιώσεις στον προστάτη αδένα.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να χρειαστεί αναλύσεις ούρων και προστατικού υγρού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η ανάλυση αίματος, η διενέργεια υπερήχου, η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη (MRI) ή η βιοψία ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα.

Θεραπεία

Η ΧΠ/ΣΧΠΑ είναι επίσης δύσκολο να θεραπευτεί και δυστυχώς κάποιες φορές αδύνατο. Μπορεί επίσης να χρειαστεί χρόνος ώστε να βρεθεί τι ανακουφίζει καλύτερα τον ασθενή από τα συμπτώματα. Κάποιες από τις στρατηγικές αντιμετώπισης της ΧΠ/ΣΧΠΑ είναι οι ακόλουθες:

  • Φάρμακα: Αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά μπορεί να συστηθούν στον ασθενή. Οι α-αδρενεργικοί αναστολείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην χαλάρωση των μυών του προστάτη και να ανακουφίσουν τον άνδρα. Κάποιοι γιατροί μπορεί επίσης να χορηγήσουν αντιβιοτική αγωγή.
  • Ζέστη: Κάποιοι ασθενείς μπορεί να ανακουφιστούν με ένα ζεστό μπάνιο ή τοποθετώντας μια θερμοφόρα πάνω στην πάσχουσα περιοχή.
  • Αλλαγές στην διατροφή: Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ότι τα πικάντικα φαγητά, η καφεΐνη και τα όξινα αναψυκτικά επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Κάποιες δραστηριότητες όπως το ποδήλατο καλό θα είναι να αποφεύγονται.
  • Μαξιλάρια: Η χρήση μαξιλαριών μπορεί να διευκολύνει τους ασθενείς που νιώθουν ενοχλήσεις όταν κάθονται.
  • Προστατικό μασάζ: Αυτού του τύπου μασάζ μπορεί να βοηθήσει να απελευθερωθεί ο προστάτης από την πίεση.
  • Συμβουλευτική: Οι ασθενείς με ΧΠ/ΣΧΠΑ πολλές φορές αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, ιδιαιτέρως άγχος. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ψυχολογικά προβλήματα είναι μέρος των αιτίων της ΧΠ/ΣΧΠΑ, είναι σίγουρο όμως ότι αποτελούν επιπτώσεις της νόσου. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν καλύτερα την πάθηση και τα συμπτώματά της.
  • Βελονισμός: Η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (EAU) προτείνει τον βελονισμό σαν πιθανή αντιμετώπιση της ΧΠ/ΣΧΠΑ.
  • Κρουστικά κύματα: Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν  την αποτελεσματικότητα των κρουστικών κυμάτων στην αντιμετώπιση της ΧΠ/ΣΧΠΑ. 

Σε κάποιες περιπτώσεις οι άνδρες με σοβαρή ΧΠ/ΣΧΠΑ μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, ενώ κάποιες άλλες φορές η πάθηση μπορεί να υποχωρήσει και από μόνη της.

Όσον αφορά την σεξουαλικότητα οι πάσχοντες τις περισσότερες φορές μπορούν λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα. Παρόλα αυτά η σεξουαλική δραστηριότητα κάποιες φορές μπορεί να προκαλεί ενόχληση, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων και ίσως χρειαστεί τα ζευγάρια να διακόψουν τις σεξουαλικές επαφές μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης