Αυστηρό μήνυμα – καταδίκη απευθύνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Άγκυρα, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, αλλά και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως αποτυπώθηκε η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και ΕλλάδαΣτη Σύνοδο Κορυφής το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σαφή θέση στήριξης τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Μεταξύ άλλων οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν την Τουρκία να «σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», και να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τις φυσικές πηγές σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ε.Ε. εκφράζουν ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων στρατιωτικών, ζητώντας γρήγορη και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To ανακοινωθέν:

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως:

-Για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Αποτυπώθηκε, επίσης, η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

-Υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία (είναι η προσθήκη στο κείμενο των συμπερασμάτων στο κομμάτι που μιλά για «eu citizens», όπου μπήκε το «including 2 greek soldiers»).

-Υπήρξε δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Συνάντηση της Βάρνας, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.

Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε να μην αναβληθεί η Συνάντηση της Βάρνας, αλλά οι Γιούνκερ και Τουσκ να ζητήσουν ξεκάθαρες εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στη συζήτηση για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Μεγάλη Βρετανία και μίλησε για την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης. Υπογράμμισε την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπιση του ζητήματος και τόνισε ότι πρέπει να διατηρείται διαρκώς ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, από τη μεριά του, του μετέφερε και τα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δεν πρέπει ούτε να σιωπά, αλλά ούτε και να παρασύρεται. Πολύ περισσότερο, όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί».

Aπορρίπτει τις επικρίσεις η Άγκυρα

Η Τουρκία απέρριψε σήμερα τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε χθες τις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της χώρας στη Μεσόγειο που συνδέονται.

«Το ανακοινωθέν (σ.σ.: της Ε.Ε.) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης