Το 2016 συνεχίζει να σημειώνει αυξητική τάση στην άνοδο της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της NASA, ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων στη Γη.

Η θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Ιούλιο έσπασε όλα τα ρεκόρ των μετρήσεων που είχαν γίνει από το 1880

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία δείχνουν ότι σημειώθηκε άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας τους περασμένους 9 μήνες, αλλά ο Ιούλιος του 2016 ήταν θερμότερος κατά 1,51 βαθμούς Fahrenheit (0,84 βαθμούς Celsius) από τον μέσο όρο θερμοκρασιών που είχαν καταγραφεί στην περίοδο 1950 – 1980. 
Όπως αναφέρουν οι υπολογισμοί της NASA, η θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Ιούλιο έσπασε όλα τα ρεκόρ των μετρήσεων που είχαν γίνει από το 1880. Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε θερμοκρασία θερμότερη κατά 0,11 βαθμούς Celsius (0,18 βαθμούς Fahrenheit) από το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Ιούλιος του 2011, και ακολουθούσε από κοντά ο Ιούλιος του 2015.


Στον κατάλογο της NASA, οι πιο θερμοί μήνες έχουν σημειωθεί κατά σειρά:

  • τον Ιούλιο 2016,
  • τον Ιούλιο 2011,
  • τον Ιούλιο 2015,
  • τον Ιούλιο 2009 και
  • τον Αύγουστο 2014.

Την ανακοίνωση της NASA έρχεται να επιβεβαιώσει και η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που χαρακτηρίζει τον περασμένο Ιούλιο ως τον θερμότερο που έχει καταγραφεί από το 1891. Για τους Ιάπωνες μετεωρολόγους οι πιο ζεστές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην ατμόσφαιρα σημειώθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο των τριών προηγούμενων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κλιματολογικών Αλλαγών «Copernicus» (ECMWF), η θερμοκρασία που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν κατά μισό βαθμό υψηλότερη από την αντίστοιχη τον Ιούλιο του 1979.

Συνεχής η αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «National Oceanic and Atmospheric Administration» (NOAA) και τον Ιούνιο είχε συνεχιστεί η άνοδος στη θερμοκρασία της Γης, με τον Απρίλιο 2015 να είναι ο μόνος μήνας που δεν είχε καταγραφεί αύξηση.

Οι επιστήμονες του συγκεκριμένου κέντρου ερευνών υποστηρίζουν επίσης ότι από τον Φεβρουάριο του 2015 σημειώνεται συνεχώς άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Προς αυτό το συμπέρασμα τείνουν και τα στοιχεία της NASA, βάσει των οποίων διαπιστώνεται πως: α) Οι θερμοκρασίες του 2016 πήραν μία ώθηση από ένα εξαιρετικά ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο και β) Οι θερμοκρασίας του 2016 αποτελούν κυρίως το αποτέλεσμα της αυξημένης θερμότητας στην ατμόσφαιρα της Γης που οφείλεται στη συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου. Όπως επισημαίνεται, η αυξημένη θερμότητα οδηγεί σε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας, διαταράσσοντας τα οικοσυστήματα και προκαλώντας πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.


Η άνοδος της θερμοκρασίας από το 1884 έως το 2015 (γραφήματα της NASA)


Πηγή: http://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης