Έπειτα από πολλά χρόνια ανασκαφών, ερευνητές εκτιμούν πως κατάφεραν να ανακαλύψουν τα ερείπια της βιβλικής πόλης Σόδομα σε περιοχή της Ιορδανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ερευνητές εκτιμούν πως κατάφεραν να ανακαλύψουν τα ερείπια της βιβλικής πόλης Σόδομα σε περιοχή της ΙορδανίαςΣτο επίκεντρο της έρευνας έχει βρεθεί η περιοχή Tall el-Hammam και, σύμφωνα με τους υπευθύνους των ανασκαφών, τα λείψανα μιας τεράστιας περιοχής που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού ταιριάζουν με τη βιβλική περιγραφή της πόλης, που με βάση τις Γραφές καταστράφηκε από τον Θεό. Η ίδια έρευνα συμπεραίνει πως η εν λόγω πόλη ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού χρονολογείται επίσης μεταξύ 3500 και 1540 π.Χ., και φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε ξαφνικά.

Τα Σόδομα είχαν χαρακτηριστεί ως εμπορικό πέρασμα και, λόγω του μεγέθους της, η πόλη αναφερόταν ως βαριά οχυρωμένη με πύργους και ψηλά χοντρά τείχη. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Αγία Γραφή, τα Σόδομα καταστράφηκαν από τον Θεό και τους αγγέλους γιατί δεν κατάφεραν να βρουν δίκαιους άνδρες μέσα στα τείχη της πόλης.

Ο επικεφαλής των ερευνών Steven Collins από το Πανεπιστήμιο Trinity νοτιοδυτικά του Νέου Μεξικού, μιλώντας στο Popular Archaeology, ανέφερε ότι το Tall el-Hamaam ήταν μία γιγαντιαία πόλη σε σύγκριση με άλλες της ίδιας περιόδου.

«Το Tall el-Hamaam ταιριάζει με την περιγραφή του χώρου όπου βρίσκονταν τα Σόδομα, σύμφωνα με τη Βίβλο, ως η μεγαλύτερη πόλη της εύφορης ανατολικής περιοχής Kikkar. Έτσι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, αν ήθελε κάποιος να βρει τα Σόδομα, θα έπρεπε να αναζητήσει τη μεγαλύτερη πόλη που υπήρχε στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, την εποχή του Αβραάμ. Όταν ερευνήσαμε την περιοχή, το Tall el-Hamaam ήταν μια προφανής επιλογή, δεδομένου ότι ήταν πέντε έως 10 φορές μεγαλύτερο από τις άλλες πόλεις της Εποχής του Χαλκού σε όλη την περιοχή, ακόμη και από εκείνες που βρίσκονταν πέρα από τον Ιορδάνη ποταμό» είπε μεταξύ άλλων ο Collins.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης