Η Ε.Ε. επιθυμεί να γίνει η Τουρκία μια ευημερούσα δημοκρατία, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι στην Κωνσταντινούπολη. Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για εμπόδια που θέτουν διάφορες χώρες στην Τουρκία, όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα «Deutsche Welle» σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την «Deutsche Welle»:
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί η Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται, να γίνει μια ευημερούσα δημοκρατική χώραΗ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι μετά την εκδήλωση πολιτικού διαλόγου Τουρκίας-Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί η Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται, να γίνει μια ευημερούσα δημοκρατική χώρα.

Η κα Μογκερίνι τόνισε ότι η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος και συνεργάτης. Ιδιαίτερα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, το Συριακό, το Ιράκ και το Ιράν. Έχουμε μια ομάδα πληροφόρησης με την τουρκική κυβέρνηση. Η Ε.Ε. θέλει να δει την Τουρκία ισχυρή. Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού σε όλα τα περιφερειακά θέματα εξωτερικής πολιτικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικά θέματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά

Από τη μεριά του, ο υπoυργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε έμπρακτη στήριξη κατά της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να ανανεωθεί η τελωνειακή ένωση. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι δεν έχουν ανοίξει τα πέντε κεφάλαια που υποσχόταν η συμφωνία της 18ης Μαρτίου και διαμαρτυρήθηκε για πολιτικά προσκόμματα που θέτουν διάφορες χώρες στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν απαντώντας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα των θεωρήσεων επεσήμανε ότι όταν υπάρχει συνεργασία στα θέματα αυτά, υπάρχει επιτυχία, ενώ πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια για να πεισθούν οι χώρες που δεν δίνουν πράσινο φως για την ένταξη της Τουρκίας στον χώρο Σένγκεν.

Όπως φαίνεται, έξι σημεία για να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις για την άρση της βίζας δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ενώ το πάγιο αίτημα της Άγκυρας για ουσιαστική επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραμένει ακόμη στο κενό, παρά τις εκατέρωθεν δηλώσεις για θετική πρόθεση προόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης