Στις δραματικές ώρες που εκτυλίχθηκαν στις Βρυξέλλες αναφέρονται οι «Financial Times», επισημαίνοντας ότι στις 06.00 το πρωί της Δευτέρας η Ελλάδα ήταν με το ένα πόδι εκτός ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Και ενώ όλα έδειχναν να έχουν χαθεί, ο Ντόναλντ Τουσκ πήρε τον ρόλο του… πυροσβέστη και παρενέβη αποφασιστικά, αποτρέποντας την ιστορική ρήξη στους κόλπους της Ευρωζώνης» αναφέρουν οι Financial Times για το παρασκήνιο πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες της Συνόδου ΚορυφήςΣύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, εκείνη τη στιγμή Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ συνειδητοποίησαν ότι «ύστερα από 14 ώρες αγωνιωδών διαπραγματεύσεων έφθασαν σε αδιέξοδο». «Χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού, το Grexit έμοιαζε ως η μόνη ρεαλιστική επιλογή. Και ενώ όλα έδειχναν να έχουν χαθεί, ο Ντόναλντ Τουσκ πήρε τον ρόλο του… πυροσβέστη και παρενέβη αποφασιστικά, αποτρέποντας την ιστορική ρήξη στους κόλπους της Ευρωζώνης» προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκαταλείψει κανείς το δωμάτιο» φέρεται να τους είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αποκαλύπτουν οι «FT», σημείο διαφωνίας των δύο ηγετών ήταν το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση των χρημάτων αυτών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ήθελε τα κέρδη από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων να μεταφερθούν στο ειδικό Ταμείο και να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε ως εθνική ταπείνωση το γεγονός ότι θα εκχωρούσε τον έλεγχο των «ασημικών» σε ξένους φορείς, αντιπροτείνοντας η αξία των περιουσιακών στοιχείων να είναι μικρότερη και τα κέρδη από την αξιοποίησή τους να επενδυθούν εκ νέου στην Ελλάδα.

Τελικά, ύστερα από μια ώρα και με την καθοριστική συμβολή του Τουσκ, σύμφωνα με τους «FT», επετεύχθη ο συμβιβασμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αφού το Eurogroup απέτυχε να καταλήξει σε μία πλήρη συμφωνία το Σάββατο, η σκυτάλη δόθηκε την Κυριακή στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική τους ολονυχτία. Καθώς οι ώρες περνούσαν και η Κυριακή έδινε τη θέση της στη Δευτέρα, η προοπτική ενός Grexit έμοιαζε να έχει περισσότερες πιθανότητες. Οι αγεφύρωτες διαφορές των ξενυχτισμένων πολιτικών και διπλωματών που είχαν δημιουργηθεί έξι μήνες τώρα έδειχναν πως οι διαπραγματεύσεις θα κατέληγαν σε αποτυχία» συνεχίζει η εφημερίδα.

Ο Ολάντ απαίτησε να φύγει το… time out του Grexit

Επικαλούμενη τα λεγόμενα ανώτερου αξιωματούχου που βρισκόταν στο δωμάτιο, τονίζει ότι «η Γερμανία ήταν η χώρα που δεν έδειχνε προθυμία, όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Τελικά, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έδωσε μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, μπήκε στο γραφείο του κ. Τουσκ. Εκεί βρίσκονταν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας.

«Υπήρχε στη Γερμανία μια μάλλον ισχυρή πίεση για ένα Grexit. Εγώ αρνήθηκα αυτήν τη λύση» τόνισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μεταφέρουν οι «FT», ήταν από τους ηγέτες που επέμεναν ότι πρέπει να αφαιρεθεί η δυνατότητα του προσωρινού Grexit από το τελικό κείμενο.

Στο τέλος της διαπραγμάτευσης, καταλήγουν οι «Financial Times», «οι άγρυπνοι διπλωμάτες εμφανίζονταν διχασμένοι για το ποιος είχε επικρατήσει στον μαραθώνιο. Αλλά όλοι τους συμφωνούσαν για το ποιος είχε υποφέρει περισσότερο: “Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί”, σχολίαζε αξιωματούχος της Eυρωζώνης που παρακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης