Εν μέσω προειδοποιήσεων από τις Βρυξέλλες για μη παρέκκλιση της Αθήνας από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή κατά της Ρωσίας, ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Έντονη αμηχανία και προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα για το το ταξίδι Τσίπρα στη ΜόσχαΣτην κορυφή της ατζέντας τοποθετούνται τα ενεργειακά και η μερική άρση του ρωσικού εμπάργκο σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Η αμηχανία στη Δύση είναι μεγάλη, ωστόσο στην πλειονότητά τους τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και ο αμερικανικός Τύπος θεωρούν εξαιρετικά απίθανη την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα με τη μορφή δανείων, κυρίως λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ρωσική οικονομία. Παράλληλα, πηγές μέσα από την ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως «η Ελλάδα δεν πάει για δανεικά στη Ρωσία».

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα ως χώρα και να αναπτύσσουμε διμερείς σχέσεις όπως νομίζουμε καλύτερα» είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένες από τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγούσε -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- στην ενίσχυση της ρευστότητας. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσίας ακολουθεί την έναρξη του κρίσιμου διημέρου των συνεδριάσεων του EuroWorking Group, όπου ενδεχόμενο πράσινο φως στη λίστα Βαρουφάκη θα άνοιγε τον δρόμο για έκτακτο Eurogroup και εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από τη Μεγάλη Τρίτη στη Μόσχα. Στις 10.00 σήμερα το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία. Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν, εκτός από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα, και οικογένειες αντιστασιακών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συγκεκριμένη κίνηση εμπεριέχει αρκετούς συμβολισμούς από τη στιγμή που η Αθήνα διεκδικεί πολεμικές αποζημιώσεις 279 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για τις θηριωδίες των ναζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως με αυτόν τον τρόπο τιμάει τους Ρώσους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους Έλληνες πεσόντες.

Πώς παρουσιάζουν το ταξίδι του Τσίπρα τα διεθνή ΜΜΕ

Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ σε Ρωσία, Βρετανία, ΗΠΑ και Γερμανία για την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

«Αυτά πρέπει να γνωρίζετε για τη συνάντηση Πούτιν με Τσίπρα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο «Russia Today» (RT.com). Όπως αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η κατάργηση ορισμένων οικονομικών αντιποίνων στις ευρωπαϊκές κυρώσεις και ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα για οικονομική ενίσχυση. Ακόμα, το RT επισημαίνει πως η συνάντηση στη Μόσχα γίνεται μόλις μία ημέρα πριν από την καταβολή δόσης, ύψους 463,1 εκατ. ευρώ, στο ΔΝΤ.

Η φημολογία για οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα ήταν έντονη από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σχετική δήλωση είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ. Επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» επισημαίνει πως η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει «έμμεση οικονομική βοήθεια στην Αθήνα».

Στην πλειονότητά του ο ρωσικός Τύπος συμφωνεί πως η οικονομική κατάσταση στη χώρα μετά τη «βουτιά» του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω της ουκρανικής κρίσης δεν «σηκώνει» άμεση εκταμίευση ρουβλιών προς την Αθήνα. Βάσει επίσημων στοιχείων, η ρωσική οικονομία δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν από το 2016, κινούμενη σε ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 1,9%.

Ρωσικές παροχές

Η έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου (300 δολάρια/1.000 κυβικά μέτρα) αποτελεί μια έμμεση βοήθεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι η Μόσχα ελέγχει το 70% της ελληνικής αγοράς. Το τι αντάλλαγμα θα δοθεί από την ελληνική πλευρά παραμένει ερώτημα, ωστόσο είναι βέβαιο πως συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Το RT μεταδίδει πως αναμένεται να εξεταστεί και ενδεχόμενη μειωμένη προσφορά στην τιμή του καυσίμου, προκειμένου να δοθούν σε ρωσικές εταιρείες δικαιώματα εξόρυξης γαιανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος.

Επιπλέον, ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν αναμένεται να είναι και η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών ελληνικών φρούτων στη Ρωσία -τα αντίποινα στις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Μόσχα. Υπάρχει, μάλιστα, και σχετική δήλωση του υπουργού Γεωργίας της Ρωσίας Nikolai Fyodorov.

Δυτικές αντιδράσεις στο ταξίδι Τσίπρα

«Aμφιλεγόμενο» χαρακτηρίζει το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα η βρετανική εφημερίδα «Guardian», κάνοντας λόγο για… «Διπλωματία των Φρούτων».

Από τη μεριά του ο «Εconomist» υποστηρίζει πως ορισμένοι Ευρωπαίοι φοβούνται «μήπως ο κ. Τσίπρας θεωρήσει πως τα ρωσικά χρήματα θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας του». Ωστόσο, έχοντας υπενθυμίσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μόσχα, το βρετανικό περιοδικό αναφέρει πως οι συζητήσεις αναμένεται να περιοριστούν σε ενεργειακά θέματα. Καταλήγοντας, ο «Economist» επισημαίνει πως «η κυβέρνηση Τσίπρα παρουσίασε ένα χρέος 279 δισ. ευρώ που της οφείλει η Γερμανία από πολεμικές αποζημιώσεις», για να καταλήξει πως «αυτές δεν αποτελούν δράσεις κυβέρνησης που έχει στόχο τον συμβιβασμό με τους εταίρους της».

Με τίτλο «Αγορά ροδάκινων ή Μετρητά;», το CNN υποστηρίζει πως «ειδικοί, αξιωματούχοι και Ευρωπαίοι ηγέτες αναρωτιούνται τι είδους οικονομική συμφωνία θα επιτύχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν».

Όπως επισημαίνει, «αναμένεται να αναστείλει η Μόσχα το εμπάργκο στην αγορά ελληνικών τροφίμων». Το CNN υπενθυμίζει, επίσης, τις παραδοσιακές σχέσεις Αθήνας-Μόσχας (και λόγω του συνεκτικού δεσμού της Ορθοδοξίας), υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν έχει αναγνωρίσει τη σχεδιασμένη από τις ΗΠΑ ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, την οποία έχει καταγγείλει η Ρωσία.

«Μπορεί η Ρωσία να βοηθήσει την Ελλάδα;» αναρωτιέται από τη μεριά της η «Deutsche Welle». «Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αυτό αναμένεται να είναι σήμερα ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα» μεταδίδει.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Γερμανία εκτιμούν ότι η Μόσχα προσπαθεί να εξαγοράσει την «αφοσίωση» ορισμένων χωρών στην Ευρώπη, παρέχοντας δάνεια. «Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα. Πρόσφατα η Ρωσία εγγυήθηκε δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία, ενώ το 2011 είχε δώσει δάνειο στην Κύπρο ύψους 2,5 δισ. ευρώ» αναφέρουν στην «DW».

Διαβάστε επίσης:



 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης