Με 222 “Ναι” και το 3ο Μνημόνιο στη βαλίτσα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έρχεται αντιμέτωπος με τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος μετά τις διαρροές στην ψηφοφορία της Βουλής, ωστόσο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στις Βρυξέλλες, με τις πολιτικές εξελίξεις να δρομολογούνται μετά την έγκριση της συμφωνίας και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση του τελικού λογαριασμού των νέων δανεικών προς την Ελλάδα (91,7 δισ. ευρώ) -εξέλιξη που εκτινάσσει το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ στο 201% το 2016, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να θίξουν σήμερα και το ζήτημα της βιωσιμότηταςΗ ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την ψήφιση του Μνημονίου είναι έκδηλη, ωστόσο η ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον παραμένει, επηρεάζοντας την τελική έκβαση της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup. Κρίνοντας από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση το κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική αποστολή είναι καλό. Ενδεικτικά αναφέρεται η δήλωση του Αλεξάντερ Στουμπ (Φινλανδία) ο οποίος τόνισε πως θα ήταν έκπληξη αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα για το ελληνικό πρόγραμμα. Νωρίτερα, το μεσημέρι, η Κομισιόν γνωστοποίησε πως θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας.

Το σημερινό διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς ο υπουργός Οικονομικών καλείται να πείσει τους ομολόγους του στο Eurogroup για τις… καλές προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να προκύψει λευκός καπνός και να αποταμιευτούν κεφάλαια προς την Ελλάδα που μπορεί να φθάσουν έως και τα 20 δισ. ευρώ. Μια τέτοια δόση-μαμούθ θα επέτρεπε μεταξύ άλλων στη χώρα να ανταποκριθεί σε δανειακές υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ

Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση του τελικού λογαριασμού των νέων δανεικών προς την Ελλάδα (91,7 δισ. ευρώ) -εξέλιξη που εκτινάσσει το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ στο 201% το 2016, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να θίξουν σήμερα και το ζήτημα της βιωσιμότητας.

Για το θέμα αυτό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε, πάντως, ότι η συζήτηση θα ανοίξει τον Οκτώβριο -λογική τροπή από τη στιγμή που το έλλειμμα εμπιστοσύνης παραμένει αναφορικά με την πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπονται στο 3ο Μνημόνιο. Όπως, εξάλλου, τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ οποιαδήποτε «ανακούφιση» -και σε καμία περίπτωση «κούρεμα»- μπορεί να έρθει μόνο ως ανταμοιβή σε μια καλή συμπεριφορά (δημοσιονομική) της Ελλάδας και όχι ως προϋπόθεση της νέας δανειακής σύμβασης.

Καταλύτης η γερμανική στάση

Οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου καλούνται να αποφασίσουν για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οι αντιρρήσεις του Βερολίνου παραμένουν. Υπενθυμίζεται πως η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο του αρνητικού κλίματος που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά τη δημοσιοποίηση από τη Eurostat των δημοσιονομικών στοιχείων για την Ευρωζώνη, τα οποία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη της.

Οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου καλούνται να αποφασίσουν για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οι αντιρρήσεις του Βερολίνου παραμένουνΜετά το φινλανδικό “Ναι” στη νέα συμφωνία, καταλύτης των εξελίξεων θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η στάση που θα τηρήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ήδη, πάντως, ο Γερμανός αξιωματούχος αποκάλυψε τις προθέσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, τότε πάμε σε πρόγραμμα – γέφυρα». Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, προκειμένου να περιοριστούν τα κεφάλαια που θα πρέπει να δικαιολογήσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους -ειδικά μετά τις πληροφορίες ότι το ύψος των νέων δανεικών προς την Ελλάδα ξεπερνά τα 90 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών δεν συζητά οποιαδήποτε «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους η οποία θα περιλαμβάνει «κούρεμα», παρά μόνο άλλες ενέργειες διευκόλυνσης όπως «πάγωμα» τόκων και επέκταση του ορίζοντα αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.

Ντάισελμπλουμ: «Πολύ σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε αναφορικά με το ελληνικό χρέος ότι η βιωσιμότητά του απασχολεί τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Μισέλ Σαπέν: Η Ελλάδα έκανε ό, τι της ζήτησε η Ευρώπη

Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ανέφερε πως «η Ελλάδα έκανε ό,τι ζήτησε η Ευρώπη».

«Βρισκόμαστε εδώ για να αποφασίσουμε έπειτα από το σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Μέλημά μας είναι, πρώτα και κύρια, να αποφασίσουμε για το 3ο πρόγραμμα βοήθειας» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί, ωστόσο αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και όχι σήμερα. Πάντως, επεσήμανε πως η ελάφρυνση του χρέους θα ήταν «οξυγόνο» για την Ελλάδα ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη στη χώρα.

Β. Σόιμπλε: Αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, τότε πάμε σε πρόγραμμα-γέφυρα

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία απόψε. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη δέσμευση από το ΔΝΤ για συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε, αν και το Ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία απόψε (όσον αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ), τότε θα πάμε σ’ ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα. Οπως και να ‘χει, έχει γίνει σημαντική δουλειά. Νομίζω ότι σήμερα θα κάνουμε ακόμη μερικά βήματα προς τα μπρος» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης