Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που τις τελευταίες ώρες διαρρέουν κύκλοι της κυβέρνησης, σχετικά με τις επιδιώξεις του Μαξίμου από τις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκης… περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, τιτιβίζοντας περί «τρόικας εσωτερικού», αφήνοντας να εννοηθεί… ότι κάτι τρέχει σχετικά με τον ΦΠΑ.

Απίστευτο αλαλούμ: «Συμφωνία σε δύο δόσεις» το απόγευμα… «Ενιαία συμφωνία» το βράδυΠαρόλο που το απόγευμα κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για επίτευξη συμφωνίας σε δύο δόσεις, τελικά, όπως αναφέρεται σε non-paper που εξεδόθη το βράδυ της Τρίτης, το Μαξίμου «επιθυμεί ενιαία συμφωνία, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες πληροφορίες που «εξήλθαν» από τη μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, αποκάλυπταν ότι η πρώτη συμφωνία θα αφορά στην παροχή ρευστότητας και η δεύτερη, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο, θα αφορά εργασιακά, ασφαλιστικό, ενώ θα λύνει με κάποιο τρόπο και το ζήτημα του χρέους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου, η προσδοκία παραμένει μία και αδιαπραγμάτευτη.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα, αλλά να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές», υπογραμμίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αγκάθι» το ΦΠΑ που εξήγγειλε ο Βαρουφάκης, με τον υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για “τρόικα Εσωτερικού”«Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα», επισημαίνει το Μαξίμου.

«Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

– Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

– Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

– Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

– Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».

Αγκάθια και… χρησμοί

Απίστευτο είναι, εξάλλου, το αλαλούμ που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για «αγκάθια» στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, με τους δανειστές να απορρίπτουν την κλίμακα ΦΠΑ (15%-18%) που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, με ένα tweet-χρησμό, κάθε άλλο παρά ξεμπλέκει την κατάσταση. Λίγες ώρες έπειτα από τις εξαγγελίες του περί διαμόρφωσης νέων δεικτών του ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για «τρόικα εσωτερικού» που απορρίπτει τις προτάσεις του, εναποθέτοντας τις ελπίδες του… στο Brussels Group.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης