Αντιμέτωπος με την ελληνική Δικαιοσύνη είναι ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούσαν εις βάρος του για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ έχει παραπεμφθεί να δικαστεί τόσο για την υπόθεση της SIEMENS όσο και για αυτή των υποβρυχίων, ενώ φέρεται να εμπλέκεται σε άλλες δύο υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές της Ελβετίας είχαν αρνηθεί την έκδοσή του στην Ελλάδα, ωστόσο ο τραπεζίτης συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Άμπου Ντάμπι.

Ως τραπεζικό στέλεχος στην Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP PARISBAS, φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στη διακίνηση του βρόμικου χρήματος, ενώ υπήρξε προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου Ελληνοελβετού τραπεζικού υπαλλήλου Φάνη Λυγινού.

Σύμφωνα με την κατάθεση που είχε δώσει στη Γενεύη, ερχόταν 3-4 φορές τον χρόνο στην Ελλάδα, συναντιόταν με δικηγόρους και χρηματιστές, και μέσω αυτών έκανε τη διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Ήδη έχει οδηγηθεί ενώπιον δύο ανακριτών που ερευνούν μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα και έχει λάβει προθεσμία, προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του.


Πήρε προθεσμία

Ειδικότερα, ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ζήτησε και πήρε προθεσμία από τους ανακριτές διαφθοράς Νικόλαο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη που ερευνούν τις προμήθειες των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN και των ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embrae.

Ο Ελβετός τραπεζίτης ζήτησε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του και να ετοιμάσει την απολογία του.

Παράλληλα, καλείται ως μάρτυρας και από τον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ερευνά μίζες για την προμήθεια των αντιαεροπορικών τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρεία STN ATLAS.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης