Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… 500.000 δολάρια (330.000 βρετανικές λίρες) ζήτησε ως αμοιβή ο Τόνι Μπλερ από τους διοργανωτές συνεδρίου στη Στοκχόλμη, προκειμένου να μιλήσει για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν καλεσμένος στο EAT Food Forum, το οποίο ανοίγει σήμερα τις εργασίες του στη Σουηδία. Οι διοργανωτές ήλπιζαν ότι η εμφάνιση του Τόνι Μπλερ θα βοηθούσε στην καλύτερη δυνατή γνωστοποίηση της εκδήλωσης, όπως είχε συμβεί το 2014 με τον Μπιλ Κλίντον. Ωστόσο, λογάριαζαν χωρίς την… ταρίφα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να λάβει ως αμοιβή 300.0000 ευρώ για την 20λεπτη ομιλία του. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπός του ζήτησε 381.000 δολάρια ως αμοιβή και 121.000 δολάρια ως έξοδα κίνησης και διαμονής, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Sunday Times».

To 2014 ο Μπιλ Κλίντον είχε λάβει το ποσό των 498.000 δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναφέρει πως το συγκεκριμένο συνέδριο δίνει την ευκαιρία «σε επιχειρήσεις, πολιτικούς και επιστήμονες να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για την επίτευξη του κοινού μας στόχου: της βιώσιμης σίτισης ενός παγκόσμιου υγιούς πληθυσμού». Η οργάνωση ΕΑΤ δημιουργήθηκε το 2014 από τους δισεκατομμυριούχους Petter και Gunhild Stordalen, με σκοπό την εύρεση τρόπων καταπολέμησης της παγκόσμιας πείνας.

Άφησε την Downing Street και… το ‘ριξε στις ομιλίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την αποχώρησή του από την Downing Street το 2007 (έπειτα από 10 χρόνια στην πρωθυπουργία), ο Τόνι Μπλερ κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλα ποσά από ομιλίες του σε διάφορα συνέδρια και εκδηλώσεις.

Δημοσιεύματα θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας να έλαβε από την κινεζική εταιρεία «Dongguan Guangda» περισσότερα από 500.000 δολάρια για μια 20λεπτη ομιλία σε τραπεζίτες, επιχειρηματίες και αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Σε άλλη περίπτωση στις Φιλιππίνες, φέρεται να έλαβε 610.000 δολάρια για δύο ομιλίες, διάρκειας 2,5 ωρών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τόνι Μπλερ παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης