O Βαρουφάκης για το επεισόδιο στα Εξάρχεια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015, 08:06


Ο Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετήθηκε για το περιστατικό που συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης στα Εξάρχεια, όπου βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του για φαγητό.

Oμάδα νεαρών προπηλάκισε τον Γιάνη Βαρουφάκη αργά το βράδυ της Τρίτης σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε μαζί με τη σύζυγό τουΟμάδα νεαρών προπηλάκισε τον υπουργό Οικονομικών, χρησιμοποιώντας ύβρεις και πετώντας αντικείμενα προς το μέρος του. Ωστόσο, ο ίδιος ανέλαβε να εξομαλύνει άμεσα την κατάσταση και να ηρεμήσει τα πνεύματα. Αφού βγήκε έξω από το εστιατόριο, συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους νεαρούς, πριν τελικά αποχωρήσει μαζί με τη σύζυγό του χωρίς να υπάρξει νέα ένταση.

Προσερχόμενος το πρωί στο κτήριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε ευγενικά να κάνει κάποια δήλωση για το συγκεκριμένο συμβάν, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αναλυτική ανακοίνωση σχετικά με αυτό.

Όπως τόνισε στην ανακοίνωση:

«Με απειλητικές διαθέσεις, καλυμμένα τα πρόσωπα, ύβρεις και ρίψη γυάλινων αντικειμένων προς εμάς (τα οποία δεν μας χτύπησαν) κινήθηκαν σχετικά αργά προς το μέρος μας, απαιτώντας την απομάκρυνσή μου από τον "χώρο τους".

» Στόχος τους, έχω την εντύπωση, δεν ήταν ο τραυματισμός μας, καθώς, αν ήθελαν να με τραυματίσουν, είχαν την ευκαιρία, και τη συντριπτική "αριθμητική" υπεροχή, για να το πετύχουν. Εκτιμώ ότι στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επειδή η Δανάη, πριν έρθουν δίπλα μας οι αντιεξουσιαστές (και πριν προλάβω να τη σταματήσω), σηκώθηκε όρθια και με αγκάλιασε με δύναμη, στρέφοντας την πλάτη της προς αυτούς έτσι ώστε να πρέπει να χτυπήσουν πρώτα εκείνη πριν χτυπήσουν εμένα.» Η κίνηση εκείνη της Δανάης φαίνεται ανάγκασε την "εμπροσθοφυλακή" (δύο άτομα) να προσπαθήσουν για μερικά δευτερόλεπτα να με “πετύχουν” χωρίς να χτυπήσουν εκείνη. Πολύ γρήγορα όμως υποχώρησαν και, συνεχίζοντας τις ύβρεις και τις απειλές, βγήκαν από την αυλή και μας περίμεναν έξω από το εστιατόριο.

» Ένα τέταρτο της ώρας αργότερα, και αφού οι υπόλοιποι θαμώνες του εστιατορίου αποχώρησαν χωρίς να εμποδιστούν, βγήκαμε με τη Δανάη κατευθυνόμενοι προς τη μοτοσυκλέτα μας που ήταν σταθμευμένη ακριβώς έξω από το εστιατόριο, επί της Βαλτετσίου. Οι αναμένοντες αντιεξουσιαστές, υβριστικοί μεν αλλά από απόσταση μερικών μέτρων, μας υποδείκνυαν να εγκαταλείψουμε τον "χώρο" τους.» Ανεβήκαμε στη μοτοσυκλέτα αλλά την ίδια ώρα ξεκίνησα διάλογο μαζί τους, δηλώνοντας ότι θέλω να τους ακούσω ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να με χτυπήσουν (Έσβησα μάλιστα και τον κινητήρα, κατέβηκα, και συνομίλησα με μια ομάδα 5-6 από τους πιο θυμωμένους εξ αυτών). Μετά από περίπου 15 λεπτά έντονης αλλά μη βίαιης συνομιλίας τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχωρήσαμε (με τη μοτοσυκλέτα μας) χωρίς καμία απειλή.
 
» Το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που είχα από την εποχή που ζούσα στην περιοχή των Εξαρχείων (2000-2006) καθώς και κατά τη διάρκεια "εισβολών" ατόμων του ίδιου χώρου στα αμφιθέατρα της Οδού Σίνα όπου δίδασκα. Τώρα δεν είναι η στιγμή για να αναπτύξω εκείνες τις σκέψεις.

» Αρκούμαι να δηλώσω, άλλη μια φορά, την πάγια θέση πως, όσο φόβο και απέχθεια να μας προκαλεί η άσκηση αυθαίρετης βίας, η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή».

Νίκος Φίλης: «Ο Βαρουφάκης δείχνει ότι η ευγένεια δεν διδάσκεται με ΜΑΤ»


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης εξήρε τη στάση του υπουργού Οικονομικών, επισημαίνοντας πως «ο Γιάνης Βαρουφάκης καθιστά σαφές ότι τα θέματα της στοιχειώδους ευγένειας των ανθρώπων δεν διδάσκονται με ΜΑΤ».

«Ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στην αιχμή των επιθέσεων από κύκλους των δανειστών. Δίνει σοβαρή προσπάθεια διαπραγμάτευσης και στην Ελλάδα έχει τη μεγάλη υποστήριξη της κοινωνίας. Ήταν σωστή η επιλογή και ήταν φυσικό να γίνουν και λάθη» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης καταδίκασε εκ μέρους του κόμματος τον προπηλακισμό κατά του υπουργού Οικονομικών.

Σημείωσε ωστόσο: «Βλέπω μια προσπάθεια ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης να πάει στον Βαρουφάκη, λες και δρούσε μόνος του... Είναι πολιτικές της κυβέρνησης που εξειδικεύει ο κ. Βαρουφάκης. Η κυβέρνηση αποψίλωσε τον Βαρουφάκη».

Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015, 12:10