Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αρκούδα και ο Δράκος αντιδρούν στους Ιέρακες του ΝΑΤΟ και πραγματοποιούν ναυτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο, σε απάντηση εκείνων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες τα κοινά ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας – Κίνας στη ΜεσόγειοΔεν είναι η πρώτη φορά που ρωσικές και κινεζικές ναυτικές δυνάμεις συνεργάζονται στη θάλασσα. Ωστόσο, αυτήν τη φορά φαίνεται πως η σινο-ρωσική προσέγγιση είναι γεγονός, μετά τις αλλεπάλληλες υπογραφές οικονομικών συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες και τις συναντήσεις των ηγετών τους. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, υποστήριξε ότι η αμυντική συνεργασία με την Κίνα αποδεικνύει την κοινή αντίληψη για τις «προκλήσεις και απειλές» που δημιουργεί «η απόπειρα επιβολής γεωστρατηγικής μονομέρειας», υπονοώντας τις ΗΠΑ. Ο κ. Αντόνοφ πρόσθεσε ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας του θα πραγματοποιήσει νέα γυμνάσια με το κινεζικό στη Θάλασσα της Ιαπωνίας τον προσεχή Αύγουστο.

Οι πρώτες στην ιστορία σινο-ρωσικές ναυτικές ασκήσεις εγκαινιάστηκαν με πανηγυρικό τρόπο στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Παρόμοια άσκηση είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, όταν είχαν κορυφωθεί οι φήμες για ενδεχόμενη ανοικτή αμερικανική επέμβαση στον συριακό εμφύλιο.

Οι πρώτες στην ιστορία σινο-ρωσικές ναυτικές ασκήσεις εγκαινιάστηκαν με πανηγυρικό τρόπο στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ στην περιοχή της Μαύρης ΘάλασσαςΤα κοινά ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας-Κίνας, με την επωνυμία «Θαλάσσια Συνεργασία», πραγματοποιούνται συνεχώς από το 2012 στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έπειτα από πρόταση του Πεκίνου θα διεξαχθούν εφέτος στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως ανακοίνωσε ο υποδιοικητής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αντιναύαρχος Αλεξάντερ Φεντοτένκοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξι ρωσικά πλοία με επικεφαλής το καταδρομικό και ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Moskva» συμμετέχουν στα γυμνάσια. Μαζί με το πλοίο περιπολίας «Ladni», τα δύο μεγάλα αποβατικά «Alexandr Otrakovsky» και «Alexandr Shabalin» και το σωστικό αερόστρωμνο ρυμουλκό «Samum», επιχειρούν τα κινεζικά πλοία «Lin Yi» και «Wei Fan».

Ο υποδιοικητής του κινεζικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Ντου Τζιν-Τσεν, εγκωμίασε τη ρωσική φιλοξενία και προετοιμασία των ασκήσεων, «το πρώτο στάδιο των οποίων βρίσκεται σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα».

Σημείωσε, μάλιστα, από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό του ότι οι ασκήσεις θα συμβάλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση της φιλικής και πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στην ενίσχυση της κοινής αντιμετώπισης των απειλών θαλάσσιας ασφάλειας.

«Η κοινή αυτή ναυτική άσκηση δεν στρέφεται εναντίον κάποιου τρίτου και δεν σχετίζεται με την πολιτική κατάσταση στην περιοχή» ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Μετά την παρέλαση… γυμνάσια

Στις ασκήσεις νηοψίας συμμετέχουν και μονάδες Ρώσων πεζοναυτών από τον ναύσταθμο του Νοβοροσίσκ. Τα γυμνάσια θα διαρκέσουν έως τις 21 του μηνός και το κοινό επιτελείο της άσκησης θα είναι εγκατεστημένο στο Ντιβναμόρσκ.

Τα κινεζικά πλοία έφθασαν στο Νοβοροσίσκ παραμονές της 9ης Μαΐου και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στους πανηγυρικούς εορτασμούς για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής Νίκης. Δύο κινεζικές φρεγάτες, κλάσης Τζιανκάι, οι «Λινιού» και «Ουέιφανγκ», θα μετάσχουν στην άσκηση, μαζί με το πλοίο ανεφοδιασμού «Ουεϊσανχού». Έξι ρωσικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύσουν τα κινεζικά, ενώ τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν ασκήσεις ασφαλείας, ανεφοδιασμό εν πλω, αποστολές συνοδείας και νηοπομπής και βολές με πραγματικά πυρά. Υπενθυμίζεται ότι στη μεγαλειώδη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, για πρώτη φορά παρέλασαν και Κινέζοι στρατιώτες.

Η Κίνα αξιοποίησε πρόσφατα το πολεμικό της ναυτικό για την απομάκρυνση πολιτών της από τον Κόλπο του Άντεν και την Υεμένη, ενώ αντίστοιχη επιχείρηση διάσωσης είχε οργανωθεί και για την απομάκρυνση εκατοντάδων Κινέζων εργαζομένων από τα διυλιστήρια της Λιβύης, το 2011. Την περασμένη εβδομάδα, το Τζιμπουτί ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο ζήτησε άδεια για να δημιουργήσει μικρό ναύσταθμο σε γειτονικό χώρο των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας στη χώρα.

ΝΑΤΟϊκές ναυτικές ασκήσεις στη Βαλτική

Πλέον των 20 πολεμικών σκαφών από εννέα χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική με την επωνυμία «Fortress 2015», τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 14 Μαΐου.

Σ’ αυτά συμμετέχουν πολεμικά του Βελγίου, της Εσθονίας, της Γερμανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στα ναυτικά γυμνάσια παίρνουν επίσης μέρος υποβρύχιο και μαχητικά αεροσκάφη της Λιθουανίας. Την ίδια ώρα, πραγματοποιούνται σε χώρες της Βαλτικής και μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν προγραμματισθεί να διαρκέσουν έως τις 15 Μαΐου, με τη συμμετοχή 13.000 στρατιωτών.

Μετά την επανένωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, την άνοιξη του περασμένου χρόνου, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις έχουν εντείνει τα στρατιωτικά γυμνάσια κατά μήκος των ρωσικών συνόρων στις χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Η Ρωσία έχει απαντήσει με αυξημένο αριθμό πτήσεων των μακράς ακτίνας δράσης βομβαρδιστικών αεροσκαφών, τύπου «Bear Tu-95», κοντά στον εναέριο χώρο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και με μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στο έδαφός της. Ωστόσο, παρά την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί εκ νέου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με πρόσφατες δηλώσεις του έχει εκφράσει την επιθυμία να ενεργοποιηθεί και πάλι η στρατηγική συνεργασία Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η οποία έχει παγώσει λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης