Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Ο Βασίλης Γρίβας είναι ο άνδρας που έπεσε νεκρός από τα πυρά τεσσάρων κουκουλοφόρων έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο στα Γλυκά Νερά το πρωί της Τετάρτης. Το καρτέρι θανάτου στήθηκε κοντά στην είσοδο του σχολείου, με τους εκτελεστές να γαζώνουν με καλάσνικοφ τον 47χρονο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές εξετάζουν την περίπτωση η εντολή για την εκτέλεση να δόθηκε είτε μέσα από τη φυλακή ή εκτός αυτής από αρχηγικά μέλη αντίπαλης συμμορίας​

Γνωστός για την ενασχόλησή του με το body building, είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για την εμπλοκή του σε κυκλώματα της νύχτας. Το 2011, μάλιστα, είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος σε υποθέσεις για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών. Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο υπήρχαν πληροφορίες που ήθελαν το θύμα να εμπλέκεται σε υποθέσεις εκβιασμών, αλλά και να αποτελεί «εγκέφαλο» ομάδας ατόμων που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.

Ειδικότερα, το 2011, σε δικογραφία για κύκλωμα της νύχτας υπήρξε διάλογος μεταξύ του συγκεκριμένου ανθρώπου και ενός άλλου μπράβου, όπου γινόταν αναφορά για την αμοιβή τους για μία δολοφονία. Είχε καταδικαστεί σε επτά χρόνια κάθειρξη για διάφορα αδικήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγαπημένη ασχολία του Βασίλη Γρίβα το body building

Οι Αρχές εξετάζουν την περίπτωση η εντολή για την εκτέλεση να δόθηκε είτε μέσα από τη φυλακή ή εκτός αυτής από αρχηγικά μέλη αντίπαλης συμμορίας, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο βίας και αίματος.

Τον είχαν πυροβολήσει μπροστά στα μάτια της μητέρας του

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Βασίλης Γρίβας γινόταν στόχος δολοφονικής επίθεσης. Παλαιότερα, είχε δεχτεί πέντε σφαίρες, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του κάτω από το σπίτι της μητέρας του στον Πειραιά. Αν και τραυματίστηκε σοβαρά, επέζησε.

Έδρασαν χωρίς κάλυψη

Ο τρόπος που κινήθηκαν οι δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φορούσαν κράνη, κάνει την αστυνομία να μιλά για καρτέρι θανάτου. Γενικά, το θύμα πρόσεχε πάρα πολύ. Ενδεικτικό είναι ότι παλαιότερα κυκλοφορούσε με θωρακισμένη BMW.

Οι εκτελεστές κινήθηκαν, λοιπόν, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και φαίνεται να είχαν στοχοποιήσει τον Βασίλη Γρίβα εδώ και καιρό​Στα χρονικά δεν έχει καταγραφεί ποτέ επίθεση μπράβων και ξεκαθάρισμα λογαριασμών έξω από σχολείο και μπροστά σε παιδιά. Για τους ανθρώπους της νύχτας μια τέτοια επίθεση δεν είναι στους «κανόνες» και θεωρείται άνανδρη, διότι ήξεραν πως ο Γρίβας, παρόλο που έπαιρνε σοβαρά μέτρα προστασίας, δεν θα τραβούσε πιστόλι μπροστά σε παιδιά. Θα προτιμούσε, δηλαδή, να «φάει» τις σφαίρες παρά να τραβήξει πιστόλι και να κινδυνέψουν παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για την επίθεση που δέχθηκε κάτω από το σπίτι της μητέρας του λίγα χρόνια πριν. Γι’ αυτό και δεν μπορούσαν να τον πλησιάσουν σε άλλα μέρη και να τον χτυπήσουν.

Οι εκτελεστές κινήθηκαν, λοιπόν, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και φαίνεται να είχαν στοχοποιήσει τον Βασίλη Γρίβα εδώ και καιρό. Έχοντας την πληροφορία ότι ήταν αυτός που πήγαινε καθημερινά το παιδί του στο σχολείο, αν και δεν ζει σε αυτήν την περιοχή μετά τον χωρισμό του από τη γυναίκα του, ήξεραν καλά το καθημερινό δρομολόγιο που ακολουθούσε και κατέστρωσαν το δολοφονικό τους σχέδιο.

Τον εκτέλεσαν την ώρα που το παιδί του έμπαινε στο σχολείο

Το καμένο όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες

Χωρίς να επιδιώκουν ουσιαστική κάλυψη, επέλεξαν μια χρονική στιγμή κατά την οποία το θύμα θα τηρούσε τις λιγότερες δυνατές προφυλάξεις, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι θα αφαιρούσαν με βίαιο τρόπο μια ζωή μπροστά στα μάτια αθώων παιδιών και των γονιών τους που τα συνόδευαν. Στη συνέχεια με τη χρήση εύφλεκτου υλικού έκαψαν το αυτοκίνητο σε κοντινό σημείο (οδός Αγαμέμνονος) και τράπηκαν σε φυγή με δύο μηχανές.

Οι δύο δράστες οι οποίοι ήταν στο αμάξι φορούσαν γάντια και κουκούλες και κατέβηκαν κάτω. Ο ένας πυροβόλησε το θύμα από το παρμπρίζ και ο άλλος από την πόρτα του οδηγού την οποία μάλιστα άνοιξε και στη συνέχεια του έδωσε και τη χαριστική βολή στο κεφάλι. 

Το δεκάχρονο παιδί του θύματος που άκουσε τους πυροβολισμούς έτρεξε στο δάσκαλο και του είπε: «Δάσκαλε βοήθα σκοτώνουν τον πατέρα μου».

Το αυτοκίνητο των δραστών σύμφωνα με την αστυνομία είχε κλαπεί από το Χαλάνδρι.

Η μητέρα η οποία πυροβολήθηκε στο θώρακα και χειρουργήθηκε, όπως τόνισαν οι γιατροί, έζησε από θαύμα γιατί η σφαίρα είχε σταματήσει λίγο πριν την καρδιά.

Στο προαύλιο του σχολείου την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν τουλάχιστον δέκα παιδιά, γονείς και δάσκαλοι.

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, στο σημείο της δολοφονίας έφτασε μία νεκροφόρα αλλά και συγγενείς του θύματος

Η πρώτη του δραστηριοποίηση στη νύχτα έγινε σε μαγαζί στην Ποσειδώνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του ήταν η τιμή και οι καθαρές κουβέντες. Μισούσε θανάσιμα τους ρουφιάνους και αυτούς που δεν τηρούσαν και δεν τιμούσαν τον λόγο τους. Λάτρευε το παιδί του και αυτό φαίνεται πως ήταν το αδύνατο σημείο του…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης