Υπέρ του συστήματος ποσόστωσης και διανομής των προσφύγων, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk).

«Στόχος της πρότασης είναι να βοηθηθούν χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφυγών, όπως είναι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Σουηδία» είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβούλιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν για παράδειγμα μοιραστούν 500.000 άνθρωποι ανάμεσα σε 507 εκατομμύρια Ευρωπαίους, τότε αυτό είναι εφικτό. Εάν αυτοί οι 500.000 μοιραστούν μόνο σε λίγα κράτη -περίπου οι μισοί μετανάστες πηγαίνουν σε τέσσερις χώρες- προκαλούνται οι συζητήσεις που έχουμε τώρα» πρόσθεσε.

Το ποσοστό των προσφύγων που θα δέχεται η κάθε χώρα θα προκύπτει αφού θα έχουν ληφθεί υπ’ όψιν παράγοντες όπως αριθμός κατοίκων μιας περιοχής, οι οικονομικές επιδόσεις και η δυνατότητα υποδοχής μεταναστών που έχει ο κάθε δήμος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος ότι τελικά θα αποφασιστεί ένα τέτοιο σύστημα ποσόστωσης, χωρίς όμως να μπορέσει να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο

Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε επίσης και στα ευρωπαϊκά σχέδια για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στις ακτές της Λιβύης προκειμένου να καταπολεμηθούν οι δουλέμποροι.

«Νομίζω ότι επιτρέπεται να εμποδίσουμε αυτούς που αφήνουν ανθρώπους στη μέση της θάλασσας, που βγάζουν χρήματα παίζοντας με τη μοίρα τους και τους αφήνουν εν γνώσει τους να οδηγηθούν στην δυστυχία. Εάν αυτό επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα, δεν το γνωρίζω, αλλά αν θέλουμε να το δοκιμάσουμε θα χρειαστεί σίγουρα εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη» εξήγησε ο Μάρτιν Σουλτς.

Ωστόσο, τόνισε ότι το πιο σημαντικό σε αυτήν την υπόθεση είναι να υπάρξει ένας νέος νόμος για τη μετανάστευση, διαφορετικός από αυτόν που ισχύει σήμερα.

«Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο νόμιμης μετανάστευσης. Χρειαζόμαστε καλύτερη μέριμνα και καλύτερη προστασία των προσφύγων που έρχονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως είναι άνθρωποι που καταφθάνουν από περιοχές εμφυλίου πολέμου ή περιβαλλοντικών καταστροφών για να βρουν προστασία για περιορισμένο χρονικό διάστημα» εξηγεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στα όριά τους πολλοί γερμανικοί δήμοι λόγω προσφύγων

Την ώρα που Βερολίνο και κρατίδια συζητούν λύσεις για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών στη Γερμανία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά άμεσα οικονομική και οργανωτική στήριξη.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk o δήμαρχος της πόλης του Ντούισμπουργκ, Ζέρεν Λινκ, ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου για να διαχειριστεί το πρόβλημα των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στην πόλη των 500.000 κατοίκων της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

«Έχουμε φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων μας. Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας για να υποδεχτούμε ολοένα και περισσότερους μετανάστες είναι συχνά μόνο ώρες ή λίγες ημέρες. Έχουμε κατασχέσει σπίτια, ανακαινίζουμε παλαιότερα, χτίζουμε κέντρα υποδοχής. Αισθανόμαστε ωστόσο ότι μας έχουν αφήσει στη τύχη μας τόσο οικονομικά όσο και οργανωτικά» ανέφερε.

Από τα Βαλκάνια περίπου οι μισοί πρόσφυγες

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ντούισμπουργκ, περίπου οι μισοί μετανάστες που έχουν έρθει τους τελευταίους μήνες στην πόλη προέρχονται από βαλκανικές χώρες.

«Το πρόβλημα με τους ανθρώπους από τα Βαλκάνια είναι ότι οι πιθανότητες χορήγησης ασύλου στη Γερμανία είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Έχουν πρόσβαση στις ίδιες παροχές όπως οι πρόσφυγες από εστίες κρίσης. Αποτελούν ωστόσο μεγάλη πρόκληση μιας και δεσμεύουν παροχές που λείπουν από πρόσφυγες με ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες» εξήγησε.

Για τον δήμαρχο της πόλης του Ντούισμπουργκ η δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ένα δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για την υποδοχή προσφύγων δεν αρκεί. Θεωρεί ότι οι πόλεις θα πρέπει να λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ανά πρόσφυγα για να διασφαλιστούν στέγη, σίτιση και άλλες βασικές ανάγκες.

Πηγή: Deutsche Welle

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης