Κορυφώνονται σήμερα οι διεργασίες για την ψηφοφορία επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, μια μαραθώνια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ή και αργότερα, καθώς συνολικά 145 βουλευτές έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, η ψηφοφορία για τη συμφωνία θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις 14.30 το μεσημέρι. 

Κορυφώνονται σήμερα οι διεργασίες για την ψηφοφορία επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, μια μαραθώνια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ή και αργότερα Το ενδιαφέρον στρέφεται στην κόντρα του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που η ΝΔ έχει αποφασίσει να μην καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο επικεφαλής του εξήγησαν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία και το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής ήταν προεξοφλημένο, ιδίως αν απείχε το ΚΚΕ. Άλλωστε, μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης.

2. Δεν θέλει να δώσει το άλλοθι στον πρωθυπουργό, τον οποίο έχει κατηγορήσει ότι στηρίζεται σε κυβέρνηση και πλειοψηφία «κουρελού».

3. Δεν θέλει να δώσει άλλοθι στον Πάνο Καμμένο να «ξεπλύνει» τη στήριξη που έχει παράσχει έως τώρα στον κ. Τσίπρα, ούτε στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Δεν θέλει να «κάψει» το αντιπολιτευτικό χαρτί της ψήφου δυσπιστίας εν όψει των νομοθετημάτων που έπονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Δείτε live:

Ποιοι ψηφίζουν υπέρ

Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει τον αριθμό των 151 βουλευτών που είναι απαραίτητος για την υπερψήφιση της Συμφωνίας.

Σε «αριθμούς» το πολιτικό τοπίο «μεταφράζεται» ως εξής: 145 είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ -εκτός απροόπτου- θα ψηφίσουν οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος, Παπακώστα, Δανέλλης, Κουντουρά και Θεοχαρόπουλος, κι έτσι ο αριθμός φθάνει τους 150.

Επιπλέον, θετικά διακείμενοι εμφανίζονται οι κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις. Τέλος, υπέρ του «ναι» -εκτός απροόπτου- αναμένεται να ταχθούν οι κ.κ. Στ. Θεοδωράκης και Γ. Μαυρωτάς, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Σπ. Λυκούδης.

Μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για το συλλαλητήριο

Την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η όλη διαδικασία, έξω από τη Βουλή διοργανώνει στις 19.00 συλλαλητήριο η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Η αστυνομία αναμένεται να τηρήσει την ίδια αμυντική στάση, όπως αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και επιτελείς της ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συγκέντρωση αποφασίστηκε να διατεθεί ο ίδιος αριθμός αστυνομικών, περίπου 2.000, όπως έγινε και για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι παρατεταγμένες στα σκαλιά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αλλά οι δυνάμεις θα είναι αυξημένες. Φραγμοί με λεωφορεία θα υπάρχουν στη Βασιλίσσης Σοφίας και ενδεχομένως και στο ύψος της Ηρώδου Αττικού, με δεδομένο ότι το απόγευμα έχει προγραμματίσει συγκέντρωση και το ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας και δεν έχει γίνει γνωστό αν τα μέλη του θα θελήσουν να πλησιάσουν στο Κοινοβούλιο. Ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα θα κλείσει στις 16.30, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν ανοιχτοί ώστε να μπορέσουν οι διαδηλωτές να φτάσουν στο Σύνταγμα.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης