Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ολοκλήρωση της πολυπόθητης συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, με δεδομένο ότι στις 5 Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ενώ παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα σε σειρά θεμάτων (συντάξεις, ασφαλιστικό, εργασιακά, Δημόσια Διοίκηση)Η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως μέχρι την Κυριακή, φθάνουν στο τέλος τους και η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών. Ωστόσο, τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως ο δρόμος παραμένει μακρύς, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν διστάζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» να κάνει λόγο περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν πρόκειται για περίπατο στο πάρκο, αλλά πιθανότατα ένα Grexit δεν θα έφερνε το τέλος του ευρώ» είπε και έστειλε μήνυμα προς την Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανυποχώρητο το Ταμείο

Το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο στο ζήτημα της επαναφοράς του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, απαιτώντας τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων με άμεσα αποτελέσματα στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, η ίδια η Καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξει διαμεσολάβηση της Ουάσινγκτον στη διαπραγμάτευση και να «χαλαρώσει» η σκληρή στάση του Ταμείου.

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν προβλέπεται προς το παρόνΣε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται σημαντικές υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει συμφωνία. Η φημολογία περί τελεσιγράφου στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group για εύρεση της χρυσής τομής με τους πιστωτές μέχρι την επόμενη Πέμπτη (4 Ιουνίου) ήταν έντονη. Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική, μιας και σε διαφορετική περίπτωση τα περιθώρια για επαναφορά του τρέχοντος προγράμματος σε σταθερές βάσεις θα ήταν ελάχιστα. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα έχανε τα 1,8 δις ευρώ της δόσης που υπολείπεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και τα 10,9 δις που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών που είναι διαθέσιμα μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Τα σημεία τριβής

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι καταγράφεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και το κλίμα είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2015.

Συντάξεις, εργασιακά, Δημόσια Διοίκηση και δημοσιονομικά συνεχίζουν να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας-πιστωτώνΩστόσο το χάσμα απέχει πολύ από το να γεφυρωθεί. Και αυτό επειδή ακόμη δεν υπάρχει κοινός τόπος για τα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, το εργασιακό και τη Δημόσια Διοίκηση. Τα μέτρα, δηλαδή, που προτείνει η ελληνική πλευρά δεν ικανοποιούν τους πιστωτές, οι οποίοι ζητούν μεταξύ άλλων «ψαλίδι» στις συντάξεις και άμεσες αλλαγές στο ασφαλιστικό (αύξηση ορίων ηλικίας και ελάχιστου αριθμού ενσήμων, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές).

Ωστόσο, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, με τους τοπικούς παράγοντες της αγοράς να αναφέρουν ότι εάν ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο η τοπική οικονομία θα καταρρεύσει. Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει για τη φετινή χρονιά αν και αναμένεται να υπολογίζεται βάσει χαμηλότερων αντικειμενικών αξιών, ενώ η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα προχωρήσει κανονικά, με ευνοϊκότερους όρους όμως για το Δημόσιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης