Σε συναγερμό βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης 13 Ιουνίου το αμερικανικό και το βρετανικό ναυαρχείο καθώς και οι εμπλεκόμενες δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο supertankers με σημαίες νήσων Μάρσαλ και Παναμά, τα οποία έπλεαν έμφορτα ανοιχτά του Ομάν και των πακιστανικών ακτών.

Και στα δύο τάνκερ εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Μετά την εκπομπή σήματος «S.O.S.» από τους καπετάνιους των δύο σκαφών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκκένωση των πληρωμάτων, τα οποία είναι ασφαλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρμόδια βρετανική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού εξέδωσε από νωρίς το πρωί προειδοποίηση ως προς τον ασφαλή πλου των σκαφών στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ. Με καθυστέρηση η αμερικανική διοίκηση του Πέμπτου Στόλου που εδρεύει στον ναύσταθμο του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε το συμβάν, αποφεύγοντας ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες και σχόλια.    

Προηγουμένως, ισραηλινές εφημερίδες και ιστοσελίδες καθώς και τα ΜΜΕ του Ιράν είχαν διακινήσει με πρωτοσέλιδες αναρτήσεις όλες τις πληροφορίες που αφορούσαν στα δύο supertankers.

Πρόκειται για το «Front Altair» με σημαία νήσων Μάρσαλ, ιδιοκτησίας της νορβηγικής εταιρείας «Front line», το οποίο φόρτωσε πετρέλαιο στο Άμπου Ντάμπι και κατευθυνόταν στην Ταϊβάν, και για το «Kokuka Courageous» υπό σημαία Παναμά, το οποίο φόρτωσε πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία και είχε ως τελικό προορισμό τη Σιγκαπούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τo ένα από τα δύο τάνκερ με την ονομασία «Front Altair» που φόρτωσε πετρέλαιο στον Περσικό Κόλπο και κατευθυνόταν στην Ταϊβάν. Στον χάρτη φαίνεται το σημείο από όπου εξέπεμψε σήμα:

Η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πηγή στη περιοχή του Περσικού Κόλπου, ούτε από το βρετανικό ναυαρχείο, ούτε όμως από την αμερικανική ναυτική διοίκηση του Πέμπτου Στόλου στο ΜπαχρέινΤο πρακτορείο Reuters αργά το πρωί της Πέμπτης, επικαλούμενο τη ναυτιλιακή εφημερίδα «Tradewinds», μετέδωσε την είδηση πως αξιωματούχος της νορβηγικής εταιρείας «Frontline» δήλωσε πως το τάνκερ «Front Altair» επλήγη από τορπίλη.

Η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πηγή στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ούτε από το βρετανικό ναυαρχείο, ούτε όμως από την αμερικανική ναυτική διοίκηση του Πέμπτου Στόλου στο Μπαχρέιν.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ, τα οποία από νωρίς το πρωί της Πέμπτης μετέδωσαν το συμβάν, διατηρούν επιφυλάξεις και δεν αναφέρθηκαν στα αίτια που προκάλεσαν τις πυρκαγιές στα δύο supertankers.

Oι πρώτες εικόνες από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πετρελαιοφόρο Front Altair:

 

 

 

«Kokuka Courageous»

«Front Altair»

Εικόνα από το φλεγόμενο τάνκερ

Η διαδρομή που θα ακολουθούσε το «Front Altair» από τον Περσικό Κόλπο προς την Ταϊβάν

Η διαδρομή του Front Altair πριν από τις εκρήξεις:

 

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο αυτό συμβάν στον Περσικό Κόλπο έρχεται πολύ λίγες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν τέσσερα δεξαμενόπλοια έξω από το λιμάνι της Fujairah στα στενά του Ομάν. Τότε ισραηλινές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών καθώς και η Σαουδική Αραβία είχαν καταγγείλει πως οι επιθέσεις αυτές προήλθαν είτε από το Ιράν είτε από δυνάμεις που συνεργάζονται με την Τεχεράνη. 

Ένα από τα τέσσερα τάνκερ που καταστράφηκε στα στενά του Ομάν πριν από λίγες εβδομάδες (πηγή: Daily Mail)

Αυτές οι επιθέσεις στα τέσσερα δεξαμενόπλοια συνέπεσαν χρονικά με τη θεαματική ενίσχυση της δύναμης του Πέμπτου Αμερικανικού Στόλου στην Αραβική Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο, καθώς και με την αποστολή μοίρας των υπερβομβαρδιστικών Β-52 που έκτοτε βρίσκονται σε αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο.

Σημειώνεται ότι στον απόηχο αυτών των εξελίξεων είχε διαταχθεί η εκκένωση του μη απαραίτητου προσωπικού από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και τα αμερικανικά προξενεία σε όλο το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου και του προξενείου στην πόλη Ερμπίλ στις περιοχές των Κούρδων.

Αμέσως μετά οι στρατιωτικές διοικήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας ανακοίνωσαν την άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας των αποστολών τους στο Ιράκ. Στις ίδιες ενέργειες προέβη και η βρετανική διοίκηση τόσο στον διπλωματικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα.

Πηγές: debkafile, haaretz, marinetraffic

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης