Ο πρώτος γύρος της πολιτικής αναμέτρησης η οποία πυροδοτήθηκε από τη λήξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ολοκληρώνεται τα μεσάνυκτα της Τετάρτης, με την ψηφοφορία επί της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρώτος γύρος της πολιτικής αναμέτρησης η οποία πυροδοτήθηκε από τη λήξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ολοκληρώνεται τα μεσάνυκτα της ΤετάρτηςΜετά και την πρώτη ημέρα συζήτησης επί του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής και τις τοποθετήσεις ορισμένων εκ των βουλευτών-«κλειδιά» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκύπτει πως η κυβέρνηση εκτός απροόπτου και αλλαγής στάσης την τελευταία στιγμή από κάποιον αιρετό, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας.
Αμέσως μετά και κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων τα κείμενα της συνταγματικής αναθεώρησης που ψηφίστηκε από την Βουλή της ΠΓΔΜ. Τα κείμενα αυτά ωστόσο, θα πρέπει αφού αποσταλούν με ρηματική διακοίνωση στο ελληνικό ΥΠΕΞ να μεταφραστούν. Επίσης θα πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα του κράτους της ΠΓΔΜ και να είναι υπογεγραμμένα αρμοδίως, δηλαδή από την πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας. Υπάρχει ωστόσο μία λεπτομέρεια. Έως το απομεσήμερο της Τρίτης, δεν είχε φθάσει στο ελληνικό ΥΠΕΞ αυτή η ρηματική διακοίνωση. Επιπροσθέτως, πληροφορίες από την ΠΓΔΜ ανέφεραν πως ο επίμαχος φάκελος φέρει την υπογραφή του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι και όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας Γκιόρκγι Ιβάνοφ.
Η απόφαση ωστόσο της Βουλής περί της συνταγματικής αναθεώρησης δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στα Σκόπια, το οποίο ωστόσο χαρακτηρίστηκε ως αντισυνταγματικό από τον πρόεδρο Ιβάνοφ. Πιθανόν, λοιπόν, να υπάρξει κάποια καθυστέρηση διαδικαστικής ωστόσο μορφής.
Αμέσως μετά την κατάθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεως της ελληνικής Βουλής, θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία συζήτησης στην Επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια και κατόπιν θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Αυτή αναμένεται κατά πληροφορίες να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών

Αντίθετα με την ψήφο εμπιστοσύνης, για την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε ο ίδιος τον πήχη στις 151 ψήφους, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών θα υπολογιστεί επί των παρόντων βουλευτών. Αυτό σημαίνει πως κάθε αποχή από την ψηφοφορία θα μειώνει το μέτρο βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το αποτέλεσμα.
Αυτό προκύπτει από πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς κύκλους στη Βουλή. Ωστόσο το Μαξίμου θα προτιμούσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (των 151) για καθαρά πολιτικούς (και ευνόητους) λόγους ώστε να αποφύγει καταγγελίες περί μειωμένης πλειοψηφίας σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα.
Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η διαφαινόμενη δύναμη βουλευτών για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αγγίζει (θεωρητικά) τους 149 βουλευτές. Συναθροίζονται δηλαδή οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ και οι ψήφοι της Κατερίνας Παπακώστα, του Σπύρου Δανέλλη, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Έλενας Κουντουρά.
Αναμένεται η οριστική τοποθέτηση των βουλευτών του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Μαυρωτά οι οποίοι δεν έχουν εκφράσει την τελική τους θέση. Επίσης αναμένεται να προσδιοριστεί ξεκάθαρα και η στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος ηγείται της ΔΗΜΑΡ. Η τελική του στάση θα προσδιοριστεί μετά από συλλογική συζήτηση στα όργανα του κόμματος.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης