Προειδοποίηση προς όλους τους βουλευτές για την ευθύνη που έχουν στη σημερινή κρισιμότατη ψηφοφορία απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην εισήγησή του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το τρίτο μνημόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το βλέμμα στο αυριανό Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μείζονος σημασίας, καθώς «πρέπει αύριο να πάω στο Eurogroup γιατί αρχίζουν οι άλλες Βουλές», όπως είπε.

Με το βλέμμα στο αυριανό Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μείζονος σημασίαςΠαράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εγκριθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι, εκτός από κάποιες δυνάμεις εκτός χώρας, υπάρχουν και εδώ κάποιοι που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο-γέφυρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχαμε εντολή από το Κοινοβούλιο να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Κάναμε το χρέος μας και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για γέφυρα».

Προειδοποίησε, δε, πως «αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο-γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημά μας για το κατεπείγον».

Ο υπουργός στην ομιλία του παραδέχθηκε ότι το νέο πακέτο εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, τα οποία είναι άγνωστο σε ποιον βαθμό θα επηρεάσουν την οικονομία.

Παρακολουθήστε απόσπασμα της ομιλίας του:

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ τάσσεται υπέρ του δανείου-γέφυρας

Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη ότι παραμένει στο τραπέζι το σχέδιο για δάνειο-γέφυρα, ενώ απέρριψε τα σενάρια περί παροχής εγγυήσεων από την Ε.Ε. προς το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Η ίδια πηγή επέμεινε δε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να εξακολουθήσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια για επίμαχο δημοσίευμα της «Die Zeit» αναφορικά με το φερόμενο σχέδιο παροχής εγγυήσεων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια ιδέα δεν θα ήταν αρμόζουσα.

Το ζήτημα της στάσης που θα τηρήσει η Γερμανία έναντι της τεχνικής συμφωνίας έλαβε διαστάσεις ενδοκυβερνητικού «εμφυλίου» στη Γερμανία, την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάριζε ότι οι απόψεις που διατυπώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι εντελώς προσωπικές. Παράλληλα, ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κύκλοι προσκείμενοι στον Γερμανό πρόεδρο της Ευρωβουλής αποκάλυψαν ότι στους κόλπους του SPD οι δηλώσεις Σόιμπλε έχουν προκαλέσει σφοδρή ενόχληση και ότι τόσο ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς τάσσονται σαφώς υπέρ της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας.

Μάλιστα, δεν κρύβουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε ιδέα περί προσωρινού δανείου-γέφυρας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης