Εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας με παράλληλη «θωράκιση» των τραπεζικών συστημάτων κρατών στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης, φέρεται να επεξεργάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Αξιωματούχοι του Ταμείου που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα αναφέρουν πως ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει ζητήσει από τις εθνικές εποπτικές αρχές χωρών στα Βαλκάνια να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με έκτακτη χρηματοδότηση από τις δικές τους Κεντρικές Τράπεζες στην περίπτωση που η χρηματοδότηση από τις μητρικές τους εταιρείες κοπεί ξαφνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τους έχει ζητήσει να διασφαλίσουν πως τα κεφάλαια για την κάλυψη καταθέσεων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.

Ελληνικές τράπεζες: Οι μεγαλύτεροι παίκτες στα Βαλκάνια

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της (IMF Works With Bank Regulators on Contingency Plans for Greek Default) οι ελληνικές τράπεζες είναι «οι μεγαλύτεροι παίκτες σε κάποια από τα γειτονικά χρηματοπιστωτικά συστήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Βουλγαρία, οι θυγατρικές της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Eurobank κατέχουν περίπου το 22% των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό και στα Σκόπια. Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται επίσης σε Ρουμανία, Αλβανία και Σερβία.

«Βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες. Συζητούμε μαζί τους αναφορικά με τα έκτακτα εναλλακτικά σχέδια που έχουν και ποια μέτρα μπορούν να λάβουν» δήλωσε ο Γιεργκ Ντεκρέσιν υποδιευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια σπάνια δημόσια παραδοχή πως οι εθνικές Αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Αθήνα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές προχωρούν αργά, παρά τις προειδοποιήσεις από τις ελληνικές αρχές ότι τα χρήματα τελειώνουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης