Σε τρεις απλές διαπιστώσεις καταλήγει ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ειδικός σε θέματα αντισεισμικής τεχνολογίας, Κώστας Σπυράκος, στο σημείωμα που έστειλε στη zougla.gr. Το πρωταρχικό του ερώτημα είναι υπέρ του δέοντος σαφές και επίκαιρο. Η τοπική αυτοδιοίκηση, η απερχόμενη και η επερχόμενη, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν σεισμό; Προφανώς σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, το ερώτημα αυτό είναι υψίστης σημασίας. Οι πρόσφατοι ισχυροί σεισμοί καταμαρτυρούν την πληθώρα των επιπτώσεων και την απίστευτη αναποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν οι θεσμοί ως προς τον αντισεισμικό έλεγχο και κυρίως την υιοθέτηση «Αντισεισμικής Συλλογικής Συνείδησης».

Ο κ. Σπυράκος είναι παλιός γνώριμος του Παρατηρητηρίου Σεισμών και αφανής κομιστής πληροφοριών και σχολίων σχετικών με τη σεισμική δραστηριότητα και την αντισεισμική προστασία. Οι διαπιστώσεις του, λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ενώ προετοιμάζεται το σχέδιο νόμου νομιμοποίησης των αυθαιρέτων (πώς θα ελεγχθεί η αντισεισμική θωράκισή τους άραγε;), αξίζουν της προσοχής μας και της επίδειξης ενδιαφέροντος από την Πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωμα του καθηγητή Κώστα Σπυράκου:

Είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έτοιμη να αντιμετωπίσει σεισμό; Από τον Απρίλιο του 2003 η Πολιτεία ενέκρινε το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ». Το σχέδιο αυτό αποτελεί τη βάση σχεδιασμού των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, κ.λ.π. Στα πλαίσια του «Ξενοκράτη» οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, καλούνται μεταξύ άλλων:

1. Να μεριμνούν για την εξασφάλιση της αναγκαίας οργάνωσης και υποδομής των υπηρεσιών τους, προκειμένου να είναι ικανές για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πολιτικής προστασίας και να συντάσσουν προς τούτο σχετικά μνημόνια ενεργειών.
2. Να συντονίζουν και να επιβλέπουν τα μέτρα για την πρόληψη, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των καταστροφών.
3. Να καθορίζουν χώρους υποδοχής πληγέντων και να μεριμνούν για την ανάπτυξη υποδομών στους χώρους αυτούς ικανούς για την διαβίωση των εκεί διαμενόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αποδώσει το σχέδιο «Ξενοκράτης» στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός πιθανού σεισμού απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι Δήμοι να πραγματοποιήσουν «ασκήσεις σεισμού». Πρόσφατη ερευνά μας για την Αττική έδειξε ότι από τους 85 δήμους του Νομού, μόνο τρεις έχουν πραγματοποιήσει τέτοιες ασκήσεις .. .

Κώστας Σπυράκος

Καθηγητής ΕΜΠ Δ/ντης Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης