Η zougla.gr στην προσπάθειά της να προσφέρει συνεχή ενημέρωση για τη σεισμική ακολουθία στην Ναυπακτία, συνδέθηκε με το δίκτυο σεισμογράφων που εγκατέστησε το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι κυματομορφές που παρατηρείτε είναι οι καταγραφές των σεισμογράφων και ανανεώνονται συνεχώς αυτόματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ και δείτε τι καταγράφει αυτή τη στιγμή ο σεισμογράφος στο πανεπιστήμιο Πατρών

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ:

Ο σεισμογράφος καταγράφει την σεισμική δραστηριότητα ανά τέταρτο της ώρας, ξεκινώντας με: μαύρο χρώμα για το διάστημα από ΧΧ:00 έως ΧΧ:15, με κόκκινο για το διάστημα ΧΧ:16 έως ΧΧ:30, με μπλε για το διάστημα ΧΧ:31 έως ΧΧ:45 και πράσινο για το διάστημα ΧΧ:46 έως ΧΧ:59.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον οριζόντιο άξονα φαίνονται τα λεπτά του κάθε τετάρτου. Για να καταλάβετε ποια είναι η ώρα που γίνεται ο κάθε σεισμός υπολογίζετε ποιο είναι το τέταρτο της ώρας (ανάλογα με το χρώμα) και ποιο είναι το λεπτό του τετάρτου στον οριζόντιο άξονα.

Σημείωση: Οι σεισμογράφοι καταγράφουν του σεισμούς σε ώρα UTC (δηλαδή -3 ώρες από την ώρα Ελλάδος).

Παρακολουθήστε σε video μια προσομοίωση καταγραφής σεισμικής δόνησης σε σεισμογράφο, η οποία θα μπορέσει να σας βοηθήσει να διαβάζετε καλύτερα την απευθείας σύνδεση που έχει πλέον η zougla.gr με σεισμογράφο, σε πραγματικό χρόνο.

Μία διαπίστωση για μία ιστορική πρωτοβουλία

Είναι η πρώτη φορά, και μάλιστα διεθνώς, που ένα Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο με πρωτοβουλία ενός πανεπιστημιακού καθηγητή, του Άκη Τσελέντη, αναρτά στο Διαδίκτυο, την απεικόνιση των σεισμογράφων του σε πραγματικό χρόνο (real time), δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες για άμεση και έγκυρη ενημέρωση. Ο κ. Τσελέντης και το Πανεπιστήμιο Πατρών κατανοεί μία απλή αλήθεια. Ασφαλής και ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Στο ζήτημα των σεισμών, η ενημέρωση είναι το κυριότερο και αποτελεσματικότερο όπλο προστασίας. Οι Ιάπωνες κατάφεραν και ενσωμάτωσαν στην καθημερινότητά τους την πολιτική προστασία από τους σεισμούς. Η πρωτοβουλία του καθηγητή Άκη Τσελέντη να συνεργαστεί με τη zougla.gr ώστε να παρακολουθείται από τον καθένα η σεισμική ακολουθία στη Ναυπακτία, αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι προφανές πως σε κάθε δραστηριότητα υπάρχουν πρωτοπόροι και εκείνοι που ακολουθούν. Σε αυτήν την περίπτωση το Ινστιτούτο της Πάτρας, ο Άκης Τσελέντης καταρχήν, πρωτοπορούν, προσφέροντας στους πολίτες κάτι πολύ σημαντικό αφού για πρώτη φορά ο κάθε φορολογούμενος αντιλαμβάνεται πού ακριβώς επενδύεται, έστω ένα μέρος των χρημάτων, που προσφέρει αφειδώς στον δημόσιο κορβανά. Μακάρι να υπάρξουν και άλλοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και Ινστιτούτα που θα αντιληφθούν πως οφείλουν να προσφέρουν στους πολίτες την ποιότητα και ποσότητα της ενημέρωσης που έχουν ανάγκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης