Μετασεισμός 6,9 Ρίχτερ στη Χιλή

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010, 17:11
Μετασεισμός 6,9 Ρίχτερ στη Χιλή
Ισχυρότατος μετασεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 16:39 ώρα Ελλάδας στην περιοχή Libertador O’Higgins στη Χιλή.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 110 χλμ δυτικά της πόλης Rancagua και 130 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Talca, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 35 χλμ.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μετασεισμό που ζει η Χιλή, μετά από τον καταστροφικό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Περίπου έξι λεπτά μετά από τα 6,9R ακολούθησε και νέος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους αυτή τη φορά 6,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ωστόσο το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο υπολόγισε τον δεύτερο μετασεισμό στα 6,7R.

Περίπου στις 17:06 ώρα Ελλάδας, ακολούθησε και τρίτος ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αρχικά το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είχε υπολογίσει τον πρώτο και πιο ισχυρό μετασεισμό στα 7,2R.

Χαρακτηριστικό του πανικού που προκλήθηκε, από τις νέες δυνατές σεισμικές δονήσκεις στη Χιλή, είναι το γεγονός ότι στην πόλη της Κονσεπσιόν, η οποία εκτός από τον σεισμό των 8,8 Ρίχτερ χτυπήθηκε και από το τσουνάμι που ακολούθησε, εκατοντάδες κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους και ξεκίνησαν να πορεύονται όσο πιο γρήγορα μπορούσαν προς υψηλότερες περιοχές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές από τους δύο ισχυρούς μετασεισμούς, ενώ το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν στα παράλια της Χιλής μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση τσουνάμι.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010, 19:19