Έντονη ανησυχία επικρατεί για τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Σαντορίνης.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κώστας Μακρόπουλος και ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μίλησαν στο zouglaradio και τη zougla.gr για το φαινόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μακρόπουλος μίλησε ζωντανά στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Άγνωστος Μ» στο zougla radio και αναφέρθηκε στις σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στο Νότιο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Μακρόπουλος τόνισε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ηφαίστειο στη Σαντορίνη καθώς και τη σεισμική δραστηριότητα, που είναι έντονη στην περιοχή.

Διευκρίνισε πάντως πως το φαινόμενο αυτό δεν συνδέεται με τους δύο σεισμούς εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Κρήτη.

Παρακολουθήστε τη συνομιλία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στη zougla.gr ξεκαθάρισε ότι οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με τη Σαντορίνη, δεν χρειάζεται πανικός αλλά ούτε εφησυχασμός. Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει εάν θα γίνει νέος σεισμός με μεγαλύτερη ένταση. Η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή. Το συγκεκριμένο ρήγμα, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο των δύο σεισμικών δονήσεων, προέρχεται από εφελκυσμό. Η σεισμική ακολουθία, σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν ανησυχήσει από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι επιμένουν ότι οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με τις δονήσεις που έχουν προκληθεί τελευταία στην περιοχή της Σαντορίνης, τονίζοντας παράλληλα ότι παρακολουθούν, εξετάζουν και καταγράφουν το φαινόμενο.

Επισημαίνουν, δε, ότι και σε άλλες περιπτώσεις έχουμε σεισμούς που δίνουν από το ίδιο εστιακό κέντρο σχεδόν ίδια μεγέθη και προσθέτουν ότι χρειάζεται ψυχραιμία, όχι πανικός, αλλά επιβάλλεται η προσοχή και η πρόληψη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης:

Σεισμική δραστηριότητα στο Νότιο Αιγαίο

Σεισμός 5,2R βόρεια της Κρήτης

Ανήσυχοι οι κάτοικοι στην Κρήτη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης