Ρεπορτάζ: Κλεωνάντα Χρουμπ

Ο σεισμός που εκδηλώθηκε στην Κύμη σήμερα (19/01) μεγέθους 4,8 Ρίχτερ δεν εμπνέει κάποια ανησυχία σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας στη «Ζούγκλα», χωρίς όμως να αποκλείει το γεγονός ότι μπορεί να ακολουθήσει σεισμική δόνηση της τάξεως των 5,5 βαθμών.

Αναλυτικά, η ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε το μεσημέρι γύρω στις 16:14 στην Κύμη έγινε αισθητή και στην Αττική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 


Υπενθυμίζεται ακόμα πως, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Κύμης με επίκεντρο στα 24 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά του νησιού και εστιακό βάθος στα 14,6 χιλιόμετρα.

Η Ζούγκλα ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος διαβεβαίωσε πως ο σεισμός δεν εμπνέει καμία ανησυχία, καθώς εκτιμάται πως είναι μέσης σεισμικότητας.

Ωστόσο δεν αποκλείει να σημειωθεί σεισμική δόνηση της τάξεως των 5,5 βαθμών. Εξήγησε ακόμα πως το σημείο όπου εκδηλώθηκε, δηλαδή στο κεντρικό Αιγαίο, δεν έχει μεγάλες τεκτονικές δομές, επομένως δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα.

Αναλυτικά ανέφερε πως: «Η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε ο σημερινός σεισμός είναι περιοχή μέσης σεισμικότητας με μεσαία μεγέθη στον υποθαλάσσιο χώρο.

»Δεν ανησυχούμε. Αν και στην περιοχή μπορεί να εκδηλωθεί μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, της τάξεως των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αλλά ούτως ή αλλιώς θα εκδηλωθούν στον υποθαλάσσιο χώρο και μακριά από οικιστικά κέντρα, συνεπώς δεν θα έχουμε καμία επίπτωση.

»Είναι μία περιοχή η οποία βρίσκεται στο κεντρικό Αιγαίο χωρίς μεγάλες τεκτονικές δομές, καθώς οι μεγάλες τεκτονικές δομές βρίσκονται στα βόρεια. Δεν έχουμε λοιπόν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα».

Ακούστε τι ανέφερε στη Ζούγκλα ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας:

 

 

Χουλιάρας: «Απαιτείται χρόνος για να εκτιμηθεί αν πρόκειται για προσεισμό, κύριο σεισμό ή μετασεισμό»

Ο γεωφυσικός-σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας εξήγησε με τη σειρά του στο zougla.gr πως ως σεισμογενής χώρα είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια μεγέθη και πως πρέπει να παραμένουμε ψύχραιμοι καθώς απαιτείται χρόνος για να εκτιμηθεί αν πρόκειται για προσεισμό, κύριο σεισμό ή μετασεισμό. Υπενθυμίζει τέλος πως τα τελευταία δύο χρόνια στη περιοχή της Εύβοιας είχαμε παρόμοιους σεισμούς της ίδια τάξης, όπως στο Προκόπι με 5,2 ρίχτερ και στους Ζάρακες με 4,5 Ρίχτερ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης