Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Θα επηρεάσει την Ελλάδα ο σεισμός της Αϊτής;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα Καλησπέρα.

Με αφορμή τη σεισμική δόνηση μεγέθους 7R στην Αϊτή, θα ήθελα να ρωτήσω αν τόσο «μακρινοί» σεισμοί ή και πιο γειτονικοί (π.χ. Ιταλία-Τουρκία) θα μπορούσαν να επηρεάσουν ρήγματα στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Απάντηση

Ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή σίγουρα δεν θα επηρεάσει τη σεισμικότητα του ελληνικού χώρου, λόγω της μεγάλης απόστασης. Όμως, αυτό δεν ισχύει αν ο σεισμός γινόταν στη γειτονική Τουρκία ή Ιταλία που είναι σε μικρότερη απόσταση.

Έχουμε το παράδειγμα του καταστροφικού σεισμού στην πόλη Ισμίτ της Τουρκίας στις 17 Αυγούστου του 1999 και, όπως φαίνεται σε δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, διήγειρε γενικότερα τη σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου και στις 7 Σεπτεμβρίου είχαμε τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης