Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα συγχαρητήρια για την ενημέρωση που προσφέρετε στους πολίτες μέσω αυτής της στήλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας θέλω και εγώ να πω κάτι.

Με αφορμή την δημοσίευση και ανακοίνωση της ομάδας ΒΑΝ της 9ης Φεβρουαρίου, μπήκα να διαβάσω μήπως καταλάβω κάτι, αλλά είναι τόσο πολύπλοκα, που μόνο ένας επιστήμονας μπορεί να καταλάβει.

Γι’ αυτό, επειδή πολλοί δεν είμαστε επιστήμονες ούτε αγγλικά ξέρουμε όλοι, παρακαλώ κάντε έστω μια απλοποιημένη μετάφραση, για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται (π.χ για ποια περιοχή και ποιο χρονικό διάστημα μιλάμε).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, και συνεχίστε δυναμικά γι’ αυτό που κάνετε.

Με πολύ εκτίμηση Κωνσταντίνος

Απάντηση

Είναι πολύ φυσιολογικό να μην καταλαβαίνετε την επιστημονική ορολογία που χρησιμοποιούμε για την τεκμηρίωση των εξειδικευμένων επιστημονικών αποτελεσμάτων που δημοσιεύουμε στα ανάλογα περιοδικά τα οποία αφορούν στον τομέα της σεισμολογίας.

Εδώ και τρία χρόνια, η ερευνητική ομάδα του ΒΑΝ χρησιμοποιεί της σεισμολογικές παρατηρήσεις για να μπορέσει να προσδιορίσει χρονικά και τοπικά έναν μελλοντικό σεισμό.

Γι’ αυτόν τον λόγο έχει αναπτύξει μια καινούργια μέθοδο ανάλυσης των σεισμολογικών δεδομένων, που ονομάζεται «φυσικός χρόνος» («Natural Time»).

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία αφορά στην εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες του ελλαδικού χώρου.

Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και στην Ιαπωνία.

Τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών έχουν ανακοινωθεί στα πρακτικά της Ιαπωνικής Ακαδημίας, όπως και σε διάφορα διεθνή επιστημονικά έντυπα.

Όσο αφορά τον ελλαδικό χώρο, η συγκεκριμένη μέθοδος επειδή εξαρτάται από τα σεισμολογικά δεδομένα, εν μέρη, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την πρόοδο της μεθοδολογίας που ανέπτυξε ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης