Αντισεισμική θωράκιση (1)

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010, 17:24
Αντισεισμική θωράκιση (1)
Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα θα ήθελα να σας ρωτήσω, όταν λέμε για σεισμική θωράκιση και λέμε για παράδειγμα ότι ένα κτίσμα μπορεί να αντέξει έναν σεισμό 10 ρίχτερ είναι σχετικό ή εξαρτάται από την φύση του σεισμού;

Δηλαδή για παράδειγμα αν λέμε ότι ένα σπίτι στην Κεφαλονιά αντέχει και 10 Ρίχτερ αυτό σημαίνει ότι αν γίνει σεισμός μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δεν θα πάθει το παραμικρό ή εξαρτάται από κάποιους αστάθμητους παράγοντες;

Ευχαριστώ


Απάντηση

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για τις κατασκευές είναι άλλο το μέγεθος του σεισμού (στην κλίμακα Ρίχτερ) κι άλλο η ένταση των συνεπειών του.

Επομένως η έννοια κατασκευή που αντέχει 10 Ρίχτερ δεν ευσταθεί, γιατί η αντοχή της κατασκευής εξαρτάται -μεταξύ άλλων- από:

Α. Την τοποθεσία, τον σχεδιασμό, τα υλικά, την ποιότητα κατασκευής ενός κτιρίου σε σχέση με τους ισχύοντες κανονισμούς και τη σεισμική του τρωτότητα εν γένει.

Β. Τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης ή δονήσεων (π.χ. υποκεντρικό βάθος, τρόπος μετάδοσης των σεισμικών κυμάτων, κατεύθυνση, μέγεθος κ.ά.).

Ώστε το μέγεθος του σεισμού (μετρούμενο σε βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) αποτελεί μια μόνο από τις πολλές παραμέτρους που επηρεάζουν τη σεισμική συμπεριφορά ενός κτιρίου.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010, 18:29