Ερώτηση

Κ. Χουλιάρα γεια σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εχθές διάβασα στο παρατηρητήριο σεισμών στο zougla.gr τα παράπονα κάποιου συμπολίτη μου καθώς και την απάντησή σας.

Προσωπικά ενοχλήθηκα με τις παρατηρήσεις του/της κυρίου κυρίας (δεν έχει άλλωστε σημασία) αλλά τις θεώρησα πολύ εγωιστικές και υπεροπτικές. Σε λίγο θα σας ζητήσουν ίσως να γίνετε και ο προσωπικός τους σεισμολόγος.

Ίσως κάποιοι να μην μπορούν να καταλάβουν ότι ένας επιστήμονας και μάλιστα της δική σας ειδικότητας και με τις δικές σας ανειλημμένες υποχρεώσεις έχει λίγο έως καθόλου σχεδόν ελεύθερο χρόνο αλλά έχει και προσωπική ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσωπικά ένοιωσα πολύ άσχημα όταν σας πήρα τηλέφωνο γιατί πίστεψα ότι χαράμισα άδικα πολύτιμο χρόνο σας. Τα έχασα και άρχισα τα χαζά και τα κουφά μου. Έτσι μιας και ξεκίνησε η στήλη στο zougla.gr μας ρωτάτε και σας απαντάμε προτίμησα αυτό τον δρόμο για να παίρνω απαντήσεις στα ερωτήματά μου όταν και εφόσον εσείς μπορείτε.

Ίσως κάποιες απορίες μας να μην έχουν απάντηση είτε γιατί δεν είναι εφικτό μιας και η σεισμολογία είναι ένα φοβερά δύσκολο κεφάλαιο και βασίζετε σε συνεχείς έρευνες και αποδείξεις, είτε γιατί μπορεί να προκληθεί πανικός λόγω της άγνοιας που μας κατέχει.

Σας ευχαριστώ που μου απαντήσατε στην τελευταία μου απορία στο προσωπικό μου e-mail αλλά και αν δεν μου απαντούσατε πάλι δεν θα με πείραζε.

Σίγουρα θα έχετε καταλάβει στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχετε αυτή την λίγη επαφή με τον κόσμο πως η άγνοιά μας είναι στο μέγιστο βαθμό π.χ. τα <<δικά μου εστιακά βάθη>>.

Κρίμα που δεν γνωρίζατε πάντως αν η γαϊδούρα του Σίφη γέννησε από τον σεισμό, αυτά δεν πρέπει να χάνονται, δίνουν μια άλλη νότα ευτυχώς ευχάριστη. Καλό θα ήταν να κλείνετε και λίγο τα αυτιά σας και τα μάτια σας σε μερικά μηνύματα όχι από αγένεια αλλά για να τα βγάλετε πέρα.

Αν μου επιτρέπετε ίσως μια ενημέρωση εκ μέρους σας με ένα κείμενο σε ποιο στάδιο έχει φτάσει σήμερα η σεισμολογία και σε τι βαθμό μπορεί να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα να βοηθούσε να μην δέχεστε ερωτήματα που δεν έχουν απάντηση του τύπου πότε θα κάνει σεισμό και τι μέγεθος στο τάδε μέρος.

Ακόμη δε περισσότερο κάποιοι ίσως θέλουν να μάθουν εάν αύριο θα κάνει σεισμό.

Προσωπική μου άποψη και ίσως ανόητη πρόταση. Σας το λέω αυτό γιατί ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι εσείς οι σεισμολόγοι γνωρίζετε πολλά και δεν μιλάτε είτε λόγω ανταγωνισμού μεταξύ σας είτε λόγω το ότι δεσμεύεστε από την πολιτεία. Η εικόνα που έχει ο κόσμος γενικά για τους σεισμολόγους δυστυχώς είναι οι ομηρικοί καυγάδες σας στα ΜΜΕ για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Δεν έχει δει ποτέ κάτι διαφορετικό και προς θεού δεν το λέω προσωπικά για εσάς αλλά θυμάστε φαντάζομαι το τι γινόταν στο παρελθόν στην TV.

Ελάτε στην θέση μας ποιόν να πιστέψουμε και ποιόν να απορρίψουμε. Ίσως μερικοί να είχαν τη δυνατότητα να καταλάβουν ότι κάποια άτομα του χώρου σας ενδιαφέρονταν μόνο για προσωπικό όφελος και ότι οι υπόλοιποι παλεύετε για το καλό της επιστήμης σας.

Ελπίζω σήμερα βλέποντας την άγνοια του κόσμου να καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να διαβάσουμε και να ερμηνεύσουμε τις μελέτες σας. Δεν γνωρίζει ο κόσμος από σεισμολογία και όλα του φαίνονται κινέζικα. Το μόνο που γνωρίζει είναι η ερώτηση αν θα κάνει σεισμό ή όχι τι μέγεθος θα έχει και αν θα είναι μεγάλος για να προστατέψει την οικογένειά του και τον εαυτό του. Άντε μερικοί να έχουν διαβάσει και λίγη ιστορία για κάποιο μέρος και να γνωρίζουν για κάποιους σεισμούς του παρελθόντος.

Επίσης μιλάτε για πρόληψη. Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που παλεύει μέρα νύχτα για το μεροκάματο αν τα καταφέρει να το βρει και αυτό στη σημερινή εποχή, και μη μου πείτε για μέριμνα εκ μέρους της πολιτείας γιατί αυτή είναι για τα μπάζα σήμερα αλλά και χθες το ίδιο ήταν.

Όποιος έχει δικό του σπίτι ίσως να έχει τη οικονομική δυνατότητα και αν δεν την έχει να προσπαθήσει να την βρει και να ελέγξει το σπίτι του. Τι μπορώ να κάνω εγώ π.χ. με την οικογένειά μου που σήμερα είμαι σε αυτό το σπίτι και κάποια στιγμή θα αρχίσω να τρέχω να βρω άλλο. Ο σπιτονοικοκύρης και ο κάθε σπιτονοικοκύρης για το μόνο που νοιάζεται είναι να πάρει το νοίκι και τίποτε άλλο. Όσο θετικά και σωστά αν σκέφτεστε εσείς και όσες προσπάθειες κι’ αν κάνετε αν δεν πέφτει το χρήμα να γεμίζουν οι τσέπες κάποιων επιτήδειων δεν πρόκειται να γίνει τίποτα όχι δηλαδή πως αν θα γεμίσουν τις τσέπες τους θα κάνουν τότε κάτι μην τρελαθούμε.

Στην ψωροκώσταινα την Ελλαδίτσα ζούμε που είναι τα δικά τους, δικά τους αλλά και τα δικά μας, δικά τους. Εδώ σεισμός γίνετε και οι έλεγχοι δεν γίνονται όπως πρέπει και κινδυνεύει κόσμος μέσα σε μισομπαλομένα σπίτια γιατί δεν έχουν την δυνατότητα από μόνοι τους για κάτι άλλο. Ή ακόμη εμπιστεύονται τους εμπειρογνώμονες που τα ελέγχουν με άγνωστα στο μέλλον αποτελέσματα.

Έχω ζωντανό παράδειγμα μια φίλη μου στην Κάτω Αχαΐα που ακόμη πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής της στα ενοίκια γιατί το σπίτι της έχει πάθει ζημιά από τον σεισμό που έγινε στις 8-6-2008. Θα μου πείτε ότι παίρνει επιδότηση για το ενοίκιο στο οποίο την εκμεταλλευόταν ο σπιτονοικοκύρης της και αναγκάστηκε στον χρόνο να αλλάξει σπίτι. Όπως επίσης άτομα που υποχρεώθηκαν δικαστικά από τους γειτόνους τους είχαν δεν είχαν να κατεδαφίσουν μόνοι τους τα σπίτια τους μετά από τον ίδιο σεισμό μιας και η πολιτεία τους γύρισε την πλάτη. Όσοι είχαν μπάρμπα στην Κορώνη που λένε και στο χωριό μου τακτοποιήθηκαν οι υπόλοιποι τρέχουν ακόμη. Ακόμη και το πρώην δημαρχιακό κτήριο περιμένει τον επόμενο σεισμό να το ρίξει και ας είναι σε κεντρικό δρόμο και δίπλα του λειτουργούν φροντιστήρια και καφετέρια δηλ. παιδιά.

Οπλιστείτε λοιπόν με πάρα πολύ υπομονή και συνεχίστε εάν και όσο μπορείτε να μας ενημερώνετε στον τομέα σας και να μας προσφέρετε έστω και λίγη γνώση μιας και το άγνωστο πάντα τρομάζει και η άγνοια σκοτώνει.

Με εκτίμηση Μαρία


Απάντηση

Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία, συμφωνώ με πολλά από αυτά που αναφέρετε και «οπλίζομαι» με υπομονή -όπως είπατε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης