Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σας έχω δει πολλές φορές σε ερωτήματα αναγνωστών για το ενδεχόμενο σεισμικής δόνησης
να απαντάτε με το στερεότυπο: «αυτό είναι δουλειά της Πολιτείας να ενημερώνει τους πολίτες» έχετε δει πότε την Πολιτεία να έχει πάρει στα σοβαρά κάποια έρευνα ομάδας ή μεμονωμένα κάποιο επιστήμονα και να έχει δώσει κάποιες οδηγίες επιφυλακής ή σε αρμόδια όργανα ή ακόμα και στον πολίτη;

Σήμερα, εν έτει 2010, όλοι ξέρουμε ότι ασφαλής είναι ο ενημερωμένος πολίτης, και σαφώς δεν εννοώ τα σκιτσάκια που βλέπουμε στον χρυσό οδηγό με τα παιδάκια κάτω από τα τραπέζια (χωρίς να μειώνω καθόλου τη χρησιμότητα της εκπαίδευσης ).

Αλλά, ποτέ δεν έχω δει την επίσημη Πολιτεία να κάνει κάποια κίνηση που να δείχνει ότι ενδιαφέρεται για τις ανθρώπινες ζωές, όλα αυτά, βέβαια, στον «βωμό» του «Πανικού» που ενδεχομένως θα προκληθεί… αν κι εδώ οι απόψεις διίστανται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εγώ, πάντως, ως μέλος επίσημα αναγνωρισμένης Μη Κυβερνητική Οργάνωσης διάσωσης έχω να καταθέσω ότι ουδέποτε το επίσημο κράτος έχει ζητήσει την ετοιμότητά μας.

Το ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο μηχανισμός πρόγνωσης τέτοιων φαινομένων δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αδιαφορούμε σε «σημάδια» που δίνουν μελέτες – έρευνες – ή ακόμα και θεωρίες ερασιτεχνών.
Θα ήθελα παρακαλώ πολύ την άποψή σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση

Έχετε απόλυτο δίκιο στο ότι το κράτος (Πολιτική Προστασία) πρέπει να συνεργάζεται και με της εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), στο θέμα της σεισμικής επικινδυνότητας και του σεισμικού φαινομένου.

Όσο αφορά στον τομέα της πρόγνωσης και της αξιοποίησης τυχόν προσεισμικών φαινομένων, δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη, όπως πραγματικά θα έπρεπε, από τους επίσημους κρατικούς φορείς.

Αυτά είναι τα θέματα που θέλει να προωθήσει το Παρατηρητήριο Σεισμών και σας ευχαριστώ για τις σημαντικές επισημάνσεις.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης