Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα παρακαλώ ενημερώστε μας για αυτή την συσκευή που κυκλοφορεί και αφορά προειδοποίηση μερικά δευτερόλεπτα πριν τον σεισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Earthquake Alert™ is designed to detect the first to arrive wave (P wave) to let you know the destructive wave (S wave) is on the way. Earthquake Alert™ thus, gives you an opportunity to get yourself and your family out of harm’s way.)

Σχετικό link : http://www.earthquakealert.com/?categoryId=7610

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι υπάρχουν συσκευές στην αγορά οι οποίες μπορούν να δώσουν προειδοποίηση ολίγων δευτερολέπτων πριν από την εμφάνιση των επιφανειακών σεισμικών κυμάτων, στον τόπο που βρισκόμαστε.

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, τα επιφανειακά κύματα τα οποία είναι και τα πιο καταστροφικά, έρχονται μερικά δευτερόλεπτα μετά και είναι ανάλογος ο χρόνος με την απόσταση που είμαστε από το επίκεντρο του σεισμού και αυτές οι συσκευές διεγείρονται για ισχυρούς σεισμούς, συνήθως πάνω από 5 ρίχτερ.

Η μεθοδολογία αυτή ήδη χρησιμοποιείται στην Αμερική και στην Ιαπωνία έτσι ώστε να κλείνουν οι ευαίσθητες υποδομές, όπως: αγωγή φυσικού αερίου, ηλεκτρικό ρεύμα, μετρό κ.τ.λ.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρκετές συσκευές σε διαθεσιμότητα ακόμη και στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης