Ένταση σεισμού και πληροφορίες από πολίτες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011, 10:44
Ένταση σεισμού και πληροφορίες από πολίτες
Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, καθημερινά παρακολουθώ τους σεισμούς από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου http://www.emsc-csem.org/Earthquake/index.php.

Τον τελευταίο καιρό, για μερικούς σεισμούς παρουσιάζονται στην πρώτη στήλη αναφορές πολιτών (citizens responce), καθώς και ένας χάρτης με διάφορα χρώματα, που ονομάζεται Intensity Map, τον οποίο δεν καταλαβαίνω.

Μπορείτε να μου εξηγήσετε, σας παρακαλώ, τη σημασία αυτής της στήλης;

Απάντηση

Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου για ορισμένους σεισμούς περιέχει και πληροφορίες από πολίτες που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο σεισμό. Εδώ μπορεί κάθε πολίτης να υποβάλει φωτογραφικό υλικό καθώς και μαρτυρίες σχετικά με τον σεισμό.Επίσης, παρουσιάζεται και ένας χάρτης που ονομάζεται Intensity Map ή Χάρτης Έντασης, ο οποίος μας δείχνει με διάφορα χρώματα την ένταση της εδαφικής κίνησης που προκάλεσε ο σεισμός σε διάφορες περιοχές.

Σας παρουσιάζω ένα πρόσφατο παράδειγμα για τον σεισμό που έγινε στις 20/2/2010 στις 21:57 με μέγεθος 3.4 Ρίχτερ, βορειοανατολικά του Μεσολογγίου.Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011, 10:44