Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, διάβασα σε κυριακάτικο φύλλο ότι συνάδελφός σας ζήτησε την επέμβαση του εισαγγελέα και τη σύλληψη του καθηγητή Σεισμολογίας Άκη Τσελέντη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει προσπάθεια φίμωσης των ερευνητικών σας αποτελεσμάτων;

Ευχαριστώ, αναμένω απάντησή σας.

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επιστημονικά δεδομένα και αποτελέσματα του εθνικού σεισμογραφικού δικτύου ανήκουν στους φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν για τα λειτουργικά έξοδα που αφορούν στην παρατήρηση της σεισμικότητας στον ελλαδικό χώρο.

Αλλοίμονο αν δεν μπορούσαμε να σας πληροφορήσουμε για καταστάσεις διέγερσης της σεισμικότητας σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως αυτά συμβαίνουν.

Σας δίνω ένα παράδειγμα: αρκετές φορές συνάδελφοι μετεωρολόγοι προβαίνουν σε εκτιμήσεις εκτάκτων καιρικών φαινομένων για την προφύλαξη και προστασία των πολιτών, έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της πιθανής εξέλιξής τους.

Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν μετεωρολόγο που να μην συμφωνεί με αυτές τις εκτιμήσεις και να ζητάει την ποινική δίωξη συναδέλφων του, που παρουσιάζουν τα επιστημονικά τους δεδομένα.

Όπως έχουμε εκτιμήσεις καιρικών φαινομένων, που πολλές φορές «πέφτουν έξω», έτσι έχουμε και εκτιμήσεις της σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα μας, που βασίζονται σε ενόργανες μετρήσεις κρατικών φορέων.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης