Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Φυσιολογική ανησυχία στην Κεντρική Ελλάδα μετά τις δονήσεις του Ευπαλίου

1η Ερώτηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλησπέρα

Συγχαρητήρια για όλη τη βοήθεια με την ενημέρωση που προσφέρετε σε όλους εμάς.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν το όλο φαινόμενο στην περιοχή της σεισμικής διέγερσης στη Φωκίδα είναι σε ύφεση το τελευταίο 24ωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πόσο διάστημα ακόμα θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση;

Ευχαριστώ

2η Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα καλησπέρα σας.

Πρώτα απ’ όλα τα σέβη μου για εσάς και την ομάδα.

Συνεχίστε με το ίδιο θάρρος και να γνωρίζετε καλά πως ο κόσμος δεν είναι χαζός και καταλαβαίνει…

Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση. Ζω στη περιοχή του Αιγίου. Αυτές τις 3 μέρες τώρα και περισσότερο το βράδυ που μόλις πέρασε, έκανε συνεχώς μικροσεισμούς.

Μάλιστα κάποια περίοδο μες στο βράδυ η χρονική απόσταση μεταξύ τους ήταν πολύ μικρή.

Το τηλέφωνο μέσα στην νύχτα πήρε φωτιά από φίλους και συγγενείς που τρόμαξαν με το φαινόμενο αυτό.

Υπάρχει κάτι το περίεργο εδώ; Γιατί τόσο ξαφνικά κάνει τόσους πολλούς σεισμούς μαζεμένα;

Ευχαριστώ για το χρόνο που μας διαθέτετε.

3η Ερώτηση

Θα έχουμε κάποια νέα ανακοίνωση από τον κ. Χουλιάρα σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του κορινθιακού;

Επικρατεί μια σχετική ηρεμία το τελευταίο διάστημα το γεγονός οδεύει προς ύφεση;

Ευχαριστώ

4η Ερώτηση

Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί τον σεισμό της Πέμπτης 22 Ιανουαρίου , στις 02.46 , τον δώσατε 5,1 , ενώ στην σελίδα http://www.emsccsem.org/index.php?page=current&sub=list. τον δώσανε 5,3;

Τι ισχύει τελικά; Κι αν όντως ήταν πιο μεγάλος από τον πρώτο σεισμό, κατά πόσο αυτό είναι ανησυχητικό.

Ευχαριστώ πολύ.

5η Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, κατοικώ στη Μαγούλα Ευπαλίου και είμαστε όλοι μάρτυρες μιας πλούσιας σεισμικής δραστηριότητας που ακολούθησε τον προχθεσινό σεισμό.

Για την ακρίβεια έως αυτή την στιγμή η γη κινείται ανά διαστήματα κάτι στο οποίο θα έλεγα ότι αναπτύσσουμε μια σχετική ανοσία. Παρόλα αυτά θα εκτιμούσα πάρα πολύ αν μας δίνατε μια ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση.

Από ποιο σημείο και μετά θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αισθανθούμε ασφάλεια;

Συγνώμη αν η ερώτηση είναι συγκεχυμένη αλλά ειλικρινά είναι αντίκρισμα της ψυχολογίας των ανθρώπων εδώ.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση

Όπως βλέπετε οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις αφορούν την ισχυρή σεισμική δραστηριότητα που συμβαίνει από τους διπλούς ισχυρούς σεισμούς στο Ευπάλιο. Οι συγκεκριμένοι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα και δημιούργησαν μικρά προβλήματα σε παλιές κατασκευές κυρίως, αλλά και κατολισθήσεις.

Τα επίκεντρα, αφορούν το ρήγμα και το σεισμογόνο όγκο που σημαίνει πως δεν εντοπίζονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο (είναι διάσπαρτα μέσα στον σεισμογόνο όγκο).

Με ρωτάται επίσης για την απόκλιση στα μεγέθη που παρουσίασαν τα διαφορετικά σεισμολογικά κέντρα. Σε αυτό πρέπει να σας αναφέρω πως σε κάθε σεισμολογικό κέντρο λειτουργεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που δίνει τις παραμέτρους του σεισμού σε λίγα δευτερόλεπτα, έτσι ώστε οι σεισμολόγοι να δίνουν μια πρώτη εικόνα των τριών παραμέτρων που χαρακτηρίζουν έναν σεισμό (επεξ. Χρόνος – επίκεντρο – μέγεθος).

Μόλις γίνει αυτή η καταγραφή ο σεισμολόγος ξαναελέγχει τον πρώτο αυτόματο προσδιορισμό και αναλόγως δίνει το επίσημο μέγεθος.

Η ανακοίνωση όσο αφορά το μέγεθος αλλά και το επίκεντρο μπορεί να διαφέρει από Ινστιτούτο σε Ινστιτούτο και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες που αφορούν το σεισμολογικό δίκτυο του κάθε Ινστιτούτου.

Στο συγκεκριμένο χάρτη που σας παρουσιάζουμε φαίνεται καθαρά η εκτίμηση των παραμέτρων από πέντε διαφορετικά σεισμολογικά ινστιτούτα:
1.Το ΝΟΑ (Αστεροσκοπείο Αθηνών) δίνει μέγεθος 5,1
2.Το AUTH (Πανεπιστήμιο Θεσαλονίκης ) δίνει μέγεθος 5,3
3.Το UPSL (Πανεπιστήμιο Πατρών) δίνει μέγεθος 5,2
4.Τα ξένα σεισμολογικά δίκτυα USGS και της Ιταλίας IMGV δίνουν μεγέθη 5,2 και 5,4 αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης