Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Φόβοι και ανησυχίες από Πάτρα και Αίγιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1η Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα καλησπέρα,

επειδή αυτές τις δυο εβδομάδες έχω μια ανησυχία μεγάλη για την Πάτρα ότι θα δώσει μεγάλο σεισμό και υπάρχει μια σεισμική ησυχία, τι θα μου απαντούσατε; Βλέπετε κάτι, είμαστε σε επιφυλακή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέλω και σε κάτι άλλο να μου απαντήσετε. Εδώ και λίγες μέρες ακούω και εγώ κάτι τριξίματα και ανησυχώ όπως και η Μαρία που διάβασα από τις 10:48 μέχρι 11:20 ειδικά 11:17, 11:18 και 11:21 είχε λίγο διάρκεια. Και άλλος φίλος μου, με έχει ρωτήσει αν έχω ακούσει.

Σας ευχαριστώ

2η Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα γεια σας!

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει πιθανότητα να ξαναγίνει μεγάλος σεισμός με επίκεντρο το Αίγιο;

Αν ναι πόσων περίπου ρίχτερ;

Απάντηση

Ποτέ δεν πρέπει να ανησυχούμε και να φοβόμαστε, όπως θα σου έλεγε και κάποιος γιατρός.

Ζούμε επάνω σε ένα σεισμολογικό εργαστήριο και πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα με συνεχείς προσεισμικούς ελέγχους, ασκήσεις ετοιμότητας και ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα αυτοπροστασίας πόσο μάλλον όταν μιλάμε για περιοχές με υψηλή σεισμικότητα όπως η Πάτρα και το Αίγιο, που στο παρελθόν έχουν δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς.

Στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Σ.Π. ( http://www.oasp.gr/) αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws.csp) μπορείτε να ενημερωθείτε κατάλληλα με οδηγίες πρόληψης και ετοιμότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης