Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Η ιστοσελίδα που ενημερώνει το ΒΑΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1η Ερώτηση

Καλημέρα κύριε Χουλιάρα, σε μια συνέντευξή σας στο zougla.gr δηλώνετε ότι:

«Με την ομάδα ΒΑΝ και την καθοδήγηση του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου, από το 1981 και μετά, έπειτα από τον σεισμό στις Αλκυονίδες και τις τραγικές επιπτώσεις στην πρωτεύουσα, παρατηρώ τις διαταραχές του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στη χώρα μας και τη συσχέτιση αυτών με ισχυρούς σεισμούς. Τα σήματα που κατά καιρούς καταγράφονται έχουν βοηθήσει στην ανίχνευση περιοχών, οι οποίες είναι στο κρίσιμο σημείο πριν από την εκδήλωση μεγάλου σεισμού και ελπίζω ότι στο μέλλον θα μας δώσει τη δυνατότητα να φθάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρόβλεψή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί λοιπόν δεν έχει βγει ποτέ ανακοίνωση για αυτές τις περιοχές, εφόσον υπάρχουν στοιχεία και εφόσον αυτές οι περιοχές ήταν στο κρίσιμο σημείο να πληγούν από ένα σεισμό;

Ανακοινώσεις όχι για να πανικοβάλλεται ο κόσμος, απλά για να έχει ενημέρωση και να παίρνει μετρά. Μήπως τελικά οι επιστήμονες μάς κρύβουν στοιχεία και πληροφορίες;

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και την απάντησή σας.

2η Ερώτηση

Εγώ δεν θέλω να με ενημερώνει το κράτος πότε θα βγαίνω από το σπίτι μου, πώς μπορώ να διαβάζω προγνώσεις που επηρεάζουν την Κρήτη για επικείμενους σεισμούς.

Ευχαριστώ

3η Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, με αφορμή τον σεισμό στο Τρίκορφο Φωκίδας θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιο site στο οποίο θα μπορούσα να παρακολουθήσω προβλέψεις σεισμών ανά τον κόσμο.

Και φυσικά αναφέρομαι σε προβλέψεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι αερολογίες διαφόρων «επιστημόνων». Για αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης θα ήθελα να σας πω ότι εσείς δεν περιλαμβάνεστε στην κατηγορία «επιστήμονες».

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ενημέρωσή σας.

Απάντηση

Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Το site όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τα ερευνητικά αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις για επερχόμενη σεισμική δραστηριότητα που κάνει η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ είναι η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell στην Αμερική και σε τακτικά χρονικά διαστήματα η ομάδα ΒΑΝ ενημερώνει για κάθε σήμα και κάθε εκτίμηση που κάνει.

Περαιτέρω πληροφορίες θα αναρτούμε από την ιστοσελίδα μας zougla.gr κάθε φορά που και εμείς έχουμε σχετική ενημέρωση.

Σας παραπέμπουμε στο συγκεκριμένο site :

http://arxiv.org/find/all/1/all:+varotsos/0/1/0/all/0/1

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης